Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Melody Blanc I.G.P. 2015

Soort

Witte wijn

Wijnhuis

Lurton

Land

Frankrijk

Streek

Côtes de Gascogne

Minimale afname

6 stuks

Melody wit 2015


Beschrijving Côtes de Gasconge I.G.P., Frankrijk

Achtergrond:
Gros Manseng (70%), Sauvignon Blanc (30%).
François Lurton vertegenwoordigt de vijfde generatie van de wijnbouwers in deze grote familie die sinds 1897 bestaat.
De wijngaarden van Lurton,liggen in het hart van de Gascogne bij het plaatsje Eauze, Het terroir is zanderig en siltig.
Het zeeklimaat is bevorderlijk voor de langzame rijping waarbij er een belangrijke verschil is tussen dag en nacht temperaturen (in verband met de nabijheid van de Pyreneeën). Dit is ideaal voor het behoud van de smaak van de druiven. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 10 tot 20 jaar. Lurton maakt de wijnen van druiven geoogst van hellingen rondom het landgoed. Hierbij worden innovatieve en natuurlijke methoden gebruikt, waarop de reputatie van François Lurton is gebouwd. Hij produceert wijnen die trouw zijn aan hun verscheidenheid, maar tegelijkertijd origineel en authentiek zijn. Deze vintage zal ongetwijfeld worden gekenmerkt door de aard van het terroir. De druivensoorten wordt verplaatst naar de achtergrond, door de expressie van de bodem en de weersomstandigheden die hen naar volwassenheid bracht.

Wijnbeschrijving
Na het proeven van de druiven, wordt er mechanische geoogst (tussen 4 en 9 uur in de ochtend) om te profiteren van de koelere temperaturen die bijdragen tot het verminderen van oxidatie. De maceratie duurt 8-12 uur waarbij de druiven pneumatisch ingedrukt worden bij een lage temperatuur (8° C) gedurende een week. Vergisting vindt plaats bij 16-18° C waardoor uiting wordt gegeven aan de natuurlijke kenmerken van Sauvignon Blanc en Gros Manseng. De rijping vindt plaats gedurende enkele maanden zonder aanraking met zuurstof.

Smaakprofiel:
Kleur: Gele kleur met lichte zilverachtig lichtstralen.
De neus is een vers, explosief boeket, voortvloeiend uit een verrassende combinatie van de aroma´s van de Gros Manseng (witte perzik, mango en acacia) en de aantekeningen van citrus en witte bloemen van de Sauvignon.
De mond: het voelt elegant in het gehemelte, met een mooi balans tussen de tonen van gele groenten en ananas, tot een frisse afdronk.

Gastronomie
Serveren op 10 à 12º C. Het is een heerlijke wijn als aperitief, bij gerechten met Foie Gras en bij fruit desserts.
streek De Côtes de Gascogne is een wijnbouwgebied in Gascogne, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, in het Frans de...
land Frankrijk Franse wijnproducenten maken al eeuwenlang uiteenlopende wijnen van topklasse. Voor talloze inter...