Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Miguel Angel Muro Joven 2015

Soort

Rode wijn

Wijnhuis

Miguel Angel Muro

Land

Spanje

Streek

Rioja

Minimale afname

12 stuks

Miguel Angel Muro Joven 2015


D.O.C. Rioja, Spanje

Achtergrond
Dit wijnhuis behoort tot een familie uit Labarca Lapuebla, die verbonden is aan de wijnbouw sinds de oudheid. Bodegas Miguel Angel Muro is in 1975 opgericht en was in 1984 een van de eerste bedrijven in de Rioja Alavesa die om de kwaliteit van de wijnen te verhogen begon met het gebruik van stalen vaten. De Rioja’s uit de Alavesa hebben vaak wat meer finesse en elegantie dan wijnen uit andere gedeeltes van de Rioja. De Tempranillo druiven rijpen hier met een dunnere schil waardoor de wijnen prachtig fruit bevatten. De wijngaarden van Bodegas Miguel Angel Muro beslaan een totaal van 22 hectare, voornamelijk beplant met Tempranillo. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en groeien op kalk- en ijzerhoudende grond. De wijngaarden liggen op een hoogte van ruim 500 meter met een zuidelijke oriëntatie. Hierdoor valt er ruim voldoende regen. Deze karakteristieken zorgen voor de personaliteit van de druiven, waardoor alle voorwaarden aanwezig zijn voor het maken van wijnen van een hoge kwaliteit. De oogst start in oktober waarbij de druiven handmatig worden geplukt. Na de fermentatie wordt de wijn opgevoed in vaten van Frans en Amerikaans eikenhout of in het geval van de fruitige ‘joven’ in een stalen vat.
Bij Bodegas Miguel Angel Muro staat kwaliteit voorop, dat begint al in de wijngaard en eindigt via de kelder in de fles. Die filosofie van deze bijzondere Bodegas wordt zeker teruggeproefd in de wijn. Onlangs werden de wijnen van Muro nog aangeprezen in het Engelse vaktijdschrift ‘Decanter’.
Achtergrond

Wijnbeschrijving
85% Tempranillo, 15% Viura
Begin oktober wordt er geoogst. Dit gebeurt uiterst zorgvuldig en met de hand om kwalitatief gezien de beste druiven eruit te halen. Na de oogst volgt er een koolzuurhoudende maceratie bij een temperatuur van 25º C. Hierna vindt er een malolactische fermentatie plaats in stalen tanks om zo het jonge en fruitige karakter van de wijn te optimaliseren.

Smaakprofiel
Rode kleur met een paars randje. Een levendige neus met aroma’s van rood fruit, zoals aardbeien, en citrus met een vleugje zoethout. Levendig, expressief, licht borrelig en fruitig met smaken van rode vruchten en rozijnen. Volle sappige afdronk met lichte tannines.
Ideale serveertemperatuur ligt tussen de 12 en 15º C.

Gastronomie
1. Frisse en fruitige salade met gerookte makreel
2. Gegrilde paprika en tomaat met kalfsentrecôte
3. Ossenhaas uit de oven in rode portsaus
4. Canalones à la Catalana; canneloni met gehakt, kipfilet en kippenlever
5. Ternera al Cabrales; kalfsfilet met schimmelkaas