Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Miguel Angel Muro Reserva 2012

Soort

Rode wijn

Wijnhuis

Miguel Angel Muro

Land

Spanje

Streek

Rioja

Minimale afname

6 stuks

Miguel Angel Muro Reserva 2012


D.O.C. Rioja, Spanje

Achtergrond
Dit wijnhuis behoort tot een familie uit Labarca Lapuebla die gekoppeld is aan wijnbouw sinds de oudheid. Bodegas Miguel Angel Muro is in 1975 opgericht en was in 1984 een van de eerste bedrijven in de Rioja Alavesa die om de kwaliteit van de wijnen te verhogen begon met het gebruik van stalen vaten. De Rioja’s uit de Alavesa hebben vaak wat meer finesse en elegantie dan wijnen uit andere gedeeltes van de Rioja. De Tempranillo druiven rijpen hier met een dunnere schil waardoor de wijnen prachtig fruit bevatten. De wijngaarden van Bodegas Miguel Angel Muro beslaan een totaal van 22 hectare, voornamelijk beplant met Tempranillo. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en groeien op kalk- en ijzerhoudende grond. De wijngaarden liggen op een hoogte van ruim 500 meter met een zuidelijke oriëntatie. Hierdoor valt er ruim voldoende regen, deze karakteristieken zorgen voor de personaliteit van de druiven, waardoor alle voorwaarden aanwezig zijn voor het maken van wijnen van een hoge kwaliteit. De oogst start in oktober waarbij de druiven handmatig worden geplukt. Na de fermentatie wordt de wijn opgevoed in vaten van Frans en Amerikaans eikenhout of in het geval van de fruitige ‘joven’ in een stalen vat.
Bij Bodegas Miguel Angel Muro staat kwaliteit voorop, dat begint al in de wijngaard en eindigt via de kelder in de fles. Die filosofie van deze bijzondere Bodegas wordt zeker geproefd in de wijn. Onlangs werden de wijnen van Muro nog aangeprezen in het Engelse vaktijdschrift ‘Decanter’.

Wijnbeschrijving
90% Tempranillo, 10% Graciano
Begin oktober wordt er geoogst. Dit gebeurt uiterst zorgvuldig en met de hand om kwalitatief gezien de beste druiven eruit te halen. Na de oogst volgt er een koolzuurhoudende maceratie bij een temperatuur van 30º C. Hierna vindt er een malolactische fermentatie plaats in vaten van 50% Frans eikenhout en 50% Amerikaans eikenhout gedurende 17 maanden.

Smaakprofiel
Dieperode kleur met zwarte glinstering. Een intense zoethout, frambozen neus met een onvermijdelijke geur van vanille, balsamico en rijp fruit op de achtergrond. Zeer evenwichtige zuurgraad. In de afdronk zijn licht kruidige aroma’s van balsamico en geroosterde tonen door de rijping op hout te herkennen.

Gastronomie
1. Morcilla (Spaanse bloedworst)
2. Stoofpot van linzen en chorizo
3. Vlees-gevulde paprika, gegrild
4. Geroosterde kangoeroe met frambozen glazuur
5. Jamon Iberico met olijfolie en balsamico op geroosterd stokbrood