Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Spanje

Spanje



Spanje kent een eeuwenoude wijnbouwtraditie die teruggaat tot in de tijd van de Romeinen. De Romeinen namen de wijnstokken op een veroveringstochten mee en planten deze vanaf 200 v.c. aan in Spanje. Na het verval van het Romeinse Rijk ging het bergafwaarts met de Spaanse wijnbouw. Het waren de monniken in de Middeleeuwen die de wijnbouw nieuw leven inbliezen. De wijnaanplant breidde zich in de loop van de eeuwen uit tot heel Spanje, waarbij de meeste wijn werd gemaakt voor inlands gebruik. Door het gebrek aan kennis produceerden de Spanjaarden alcoholische rode wijnen en waren de witte wijnen oxidatief. Als uitzondering verwierf Spanje, in bescheidde mate, internationale faam met versterkte of zoete wijnen zoals Jerez (Sherry) en Malaga in de 19e eeuw. Pas eind negentiende eeuw baarde Spanje opzien met de eerste rode tafelwijn, de Rioja. Dit succes was mede te danken aan een forse inbreng uit Bordeaux (Frankrijk). De productie van mousserende wijnen kwam rond 1900 in Catalonië van de grond. Onder de naam Cava zouden die wereldwijd grote successen oogsten.

Eind jaren ´80 kwam voor Spanje de grote doorbraak in het leveren van kwaliteitswijnen. Het herstel van de democratie en de toetreding tot de Europese Unie bracht een moderniseringsproces in de wijnbouw op gang. Ook nu nog is het moderniseringsproces zichtbaar en worden kleine traditionele wijnbedrijven opgekocht door coöperaties die daarmee hun marktaandeel vergroten. De kleine traditionele familiebodega´s zijn ook sterk in opmars, hier zijn het vaak de jonge oenologen die deze bodega’s nieuw leven inblazen. Zij vertegenwoordigen de nieuwe generatie met soms verbluffend mooie wijnen.
In de jaren tachtig ging de sprong voorwaarts snel, in een razend tempo heeft Spanje de moderniteit omhelst. Spanje weet zich inmiddels te onderscheiden met zowel ´mondiale´ wijnen, gemaakt van internationaal populaire druiven en met heel typische, oer-Spaanse wijnen, gemaakt volgens de modernste inzichten. Spanje lijkt voorbestemd om het wijnland van de 21e eeuw te worden omdat er zoveel dynamiek in de wijnbouw wordt vertoont.

Spanje bestaat voor het grootste deel uit gebergtes en plateaus met als de meest gekende de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden met een top van 3482 meter.
Het merendeel van de wijngaarden liggen in valleien of op de flanken van die gebergtes. De regio van La Mancha ligt volledig op een hoogplateau, namelijk de Spaanse hoogvlakte. De belangrijkste bodemsoorten in Spanje zijn leisteen, kalksteen en in de meer noordelijke gebieden komt er ook klei voor. Maar laten we ook graniet niet vergeten dat vooral aan de kuststreken terug te vinden is. Een uitzondering op deze bodems is in de Priorat waar leisteen ligt.
Gezien het een groot land is zit er wel een verschil in klimaat tussen het noorden en het zuiden, het oosten en het westen, enz. maar over het algemeen een warm tot zelfs plaatselijk heet klimaat met niet zo veel regen.

Belangrijkste wijngebieden

Rioja
De grootste en belangrijkste wijnstreek van Spanje. De meest voorkomende druivensoort is de tempranillo,verder aangevuld met soorten als: garnacha, mazuela en de witte viura.

Navarra:
Dit gebied grenst aan de Rioja. Je vind er dezelfde soorten, maar ook buitenlandse rassen.

Ribero del Duero
Dit vertalen we als aan de andere kant van de oever. Dit gebied heeft zich sterk ontwikkeld en heeft Spanje als wijnland op de kaart gezet met de Vega Sicilia.

Somontana
Een gebied dat erg in opmars is. Het is maar klein, echter zeer modern. Er worden kwalitatieve witte en rode wijnen geproduceerd.

La Mancha:
Dit is een oud gebied dat vooral bekend is om zijn witte wijn airén. Hiervan werd ook brandy gestookt. Tegenwoordig worden er ook rode en witte wijnen geproduceerd. In het zuidelijk deel van La Mancha ligt Valdepeñas, dat onder eigen naam wijnen op de markt brengt.

Catalonië:
In de streek, rondom Barcelona, worden diverse mousserende wijnen gemaakt. Dit is de champagnestreek van Spanje. De meest bekende hiervan is cava. Die wordt gemaakt uit witte druiven zoals: macabeo en chardonnay.

Jerez
Maar de streek die van oudsher zorgt dat we Spanje als wijnland zien is de Jerez-Xeres, want hier groeien de palominodruiven, waaraan de wereldberoemde sherry zijn roem dankt. Er is geen andere Spaanse wijn met zoveel gezichten dan de befaamde dessertwijn. Sherry kan donker, goudkleurig of helemaal helder zijn. Er zijn zowel zoete als zeer droge soorten.
Spaanse sherry’s worden nog altijd opgeslagen in houten vaten en hierdoor krijgt de wijn zijn unieke karakter.