Jonge Franse witte wijn met de Viognier- Gernache Blanc- Chardonnay- en Sauvignon Blanc-druiven die alle 4 geplukt worden van 20 jaar oude wijnstokken waarbij licht houtlagering is toegepast. Past bij gegrilde vis.
Druivensamenstelling
Viognier: 50 %
Grenache Blanc: 20 %
Chardonnay: 20 %
Sauvignon Blanc: 10 %
Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong, licht houtlagering
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Beoordeeld met 1 ster @ Guide Hachette de Vins (’20)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml
Smaakprofiel
Kleur: Glanzend goudgeel
Geur: Complex met aroma’s van citrusschil, steenvruchten (perzik) en lichte kruidige tonen
Smaak: Elegante wijn met hints van geroosterde noten, vlezig en met een langaanhoudende finale
Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C
Gastronomie
Lekker bij gegrilde vis, schaaldieren, wit vlees of lichte zachte kazen
- Gegrilde zeeduivel met mosterdsaus, peterselie en gerookte spekjes
- Sint Jacobsschelpen met prei, dille en Beurre Blanc
- Salade met gerookte kip, geraspte wortel, witlof, noten en avocadospread
Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer.
Ligging Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middel-landse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.
Vinificatie
Alle vier de druivensoorten worden geplukt van gemiddeld 20 jaar oude wijnstokken en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op lage temperatuur, waarvan 5% gedurende 6 tot 9 maanden op gebruikte eikenhouten vaten en 95% in RVS tanks, waarbij regelmatig battonnage wordt toegepast. Hierbij wordt de droesem door het sap geroerd, wat zorgt voor extra smaak en complexere aroma’s. Na dit proces van 6 maanden volgt de botteling.