Tenute Tomasella – Friulano

Italiaanse witte wijn van de Friulano-druif. Verrassende en zeer aangename smaak met amandel in de afdronk. Smaakt goed bij Italiaanse Insalata Caprese.

Druivensamenstelling
Friulano: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering
90/100 punten @ Wein Guide Duitsland (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Goudgeel met een licht groene reflecties
Geur: Subtiel bouquet met bloemige aroma’s, honing, anijs en vers fruit als peer en appel
Smaak: Verrassende en zeer aangename smaak, volumineus en zacht, met amandel in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Heerlijke bij Italiaanse antipasti, zeevruchten of gerechten met noten of zachte kaas

  1. Italiaanse Insalata Caprese: Tomaat, buffelmozzarella, basilicum en olijfolie
  2. Witvis met een crumble van amandel, geserveerd met prei en courgette
  3. Salade met gepocheerde peer, geitenkaas met honing, tijm en walnoten

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Deze Friulano-druiven, typerend voor de regio, worden handgeplukt en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Hierna wordt 50% van de oogst zachtjes geperst, terwijl de andere 50% een koude maceratie van 10 uur ondergaat. Alle druiven fermenteren op gecontroleerde temperaturen tussen de 16°C en 18°C, waarna ook een volledige malolactische fermentatie plaatsvindt. Hierna rijpt de wijn voor 5 maanden op de droesem in RSV tanks en na botteling nog 2 maanden op fles.

Terug naar alle wijnen