Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Clos Montblanc - ┌nic Chardonnay 2019

Soort

Witte wijn

Wijnhuis

Bodegas Clos Montblanc

Land

Spanje

Streek

Catalunya D.O.

Minimale afname

6 stuks

Clos Montblanc - ┌nic Chardonnay 2019Achtergrond
Clos Mont Blanc ligt in CataloniŰ, om precies te zijn in de D.O. Conca de BarberÓ en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier CisterciŰnzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de BarberÓ is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio┤s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben alle een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd, maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn als gevolg supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans, Frans en Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en AustraliŰ. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld, waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma┤s die ontstaan bij de rijping van de wijnen.

Wijnbeschrijving
100% Chardonnay
Eind augustus worden de druiven geoogst, gedurende twee nachten. Er wordt ĺs nachts geoogst om de druiven zo koud mogelijk in de wijnkelders te krijgen. Vˇˇr het persen vindt er schilcontact plaats gedurende twee tot vier uur. De eerste Ún tweede fermentatie vindt plaats in nieuw Frans eikenhouten vaten van drie verschillende soorten hout; afkomstig uit Alliers, Nevers en Tronšais, gedurende 3-4 maanden. De Chardonnay fermenteert apart op de verschillende soorten vaten en wordt na de fermentatie pas geassembleerd.

Kleur/geur/smaakprofiel
De wijn is strogeel/amber van kleur. De wijn heeft een hoge intensiteit en een vol aroma. Smaak van wit rijp fruit met een ┤smoky┤ ondertoon. De wijn is rond, volumineus en licht mineralig. Tonen van vanille en boter met daarnaast levendige en frisse zuren, zorgen voor een geblanceerde en complexe wijn.

Gastronomie
Serveertemperatuur 10 en 12 ║C.
- Salade met gegrilde kip, avocado, ei en dragonmayonaise
- Roggebrood met gerookte zalm en gefrituurde kappertjes
- Tempura van softshell krab met wilde spinazie
- Noordzee tong met langoustinestaartjes en een thee van stokvis
- Coquilles met witloof en een in peterseliebouillon gegaard kwarteleitje

Awards
- Gouden medaille Mundus Vini Chardonnay 2017
streek Gelegen in het Noord Oostelijke gedeelte van Spanje. Het gebied is enorm en omvat alle delen van CataloniŰ waar ...
wijnhuis Clos Mont Blanc ligt in CataloniŰ, om precies te zijn in de D.O. Conca de BarberÓ en is in 1988 opgericht door d...