Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Clos Montblanc ┌nic Chardonnay 2017

Soort

Witte wijn

Wijnhuis

Concavins

Land

Spanje

Streek

Conca de BarberÓ

Minimale afname

6 stuks

Clos Montblanc ┌nic Chardonnay 2017


D.O. Conca de BarberÓ, Spanje

Achtergrond:
100% Chardonnay
Clos Mont Blanc ligt in CataloniŰ, om precies te zijn in de D.O. Conca de BarberÓ en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier CisterciŰnzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de BarberÓ is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio┤s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben alle een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd, maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn als gevolg supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans en Frans eiken en tevens vaten van Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en AustraliŰ. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld, waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma┤s die ontstaan bij de rijping van de wijnen.

Wijnbeschrijving:
Eind augustus worden de druiven geoogst gedurende twee nachten. Er wordt ĺs nachts geoogst om een zo koud mogelijke most in de wijnkelders te krijgen..Vˇˇr het persen vindt er schilcontact plaats gedurende twee tot vier uur. De fermentatie vindt plaats in nieuwe Frans eikenhouten vaten van drie verschillende soorten hout; uit Alliers, Nevers en Tronšais. Rijping gedurende twee maanden sur-lie met dagelijkse batonnage (omroeren van de wijn).

Smaakprofiel :
Licht geel met amber naar de rand toe Diepe, lang aanhoudende aromaĺs van tropisch- en citrusfruit. Lekkere tonen van vanille, iets boterig en toch ook levendig fris. Uitgebalanceerd, zacht en lang doorgaand.

Gastronomie
Algemene kenmerken van de gerechten: Gerechten met vis of schaaldieren. Lichte witvleesgerechten zijn ook lekker bij deze Chardonnay. Serveren tussen de 10 en 12 ║C.

Voorbeelden
1. Salade met gegrilde kip, avocado, ei en dragonmayonaise
2. Roggebrood met gerookte zalm en gefrituurde kappertjes
3. Tempura van softshell krab met wilde spinazie
4. Noordzee tong met langoustinestaartjes en een thee van stokvis
5. Coquilles met witloof en een in peterseliebouillon gegaard kwarteleitje