Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Clos Montblanc – Xipella Blanco 2019

Soort

Witte wijn

Wijnhuis

Bodegas Clos Montblanc

Land

Spanje

Streek

Conca de Barberà D.O.

Minimale afname

6 stuks

Clos Montblanc – Xipella Blanco 2019Achtergrond
Clos Mont Blanc ligt in Catalonië, om precies te zijn in de D.O. Conca de Barberà en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier Cisterciënzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de Barberà is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio´s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben alle een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn als gevolg supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans, Frans en Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en Australië. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma´s die ontstaan bij de rijping van de wijnen.

Wijnbeschrijving
60% Macabeo en 40% Parellada
25 jaar oude stokken op klei grond, de druiven worden vroeg in september geoogst en mechanisch geperst. Na een korte maceratie fermenteert de wijn in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalentanks onder een temperatuur van 14-18 graden.

Geur/kleur/smaakprofiel
Heldere en levendige witte wijn met een lichtgroene reflectie. Frisse aroma’s van wit fruit, zoals peer en appel met op de achtergrond een frisse crispy bite van citrusfruit. In de smaak brengt het opnieuw veel fruit met zich mee. De wijn beschikt over een lange en aanhoudende zuurgraad.

Gastronomie
Serveertemperatuur 10 graden
- Schaal en schelpdieren
- Vistapas
- Paella
- Quinoa met zalm, peultjes, paprika en groene kruiden
- Linzen en rijst met kerriebloemkool en gebakken makreel
- Aziatische koolsalade met sinaasappel, winterpeen en ongezouten pinda´s