Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Clos Montblanc – Xipella Tinto 2016

Soort

Rode wijn

Wijnhuis

Bodegas Clos Montblanc

Land

Spanje

Streek

Conca de Barberà D.O.

Minimale afname

6 stuks

Clos Montblanc – Xipella Tinto 2016Achtergrond
Clos Mont Blanc ligt in Catalonië, om precies te zijn in de D.O. Conca de Barberà en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier Cisterciënzer monniken, die wijngaarden aanlegden om zo te voorzien van hun wijnbehoefte. De regio Conca de Barberà is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio´s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben alle een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn als gevolg supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans, Frans en Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en Australië. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma´s die ontstaan bij de rijping van de wijnen

Wijnbeschrijving
39% Samsó (Cariñena), 33% Cabernet Sauvignon, 28% Syrah
De stokken staan aangeplant op een bodem van zwarte leisteen en kwarts. De Cariñena druiven worden eind oktober geoogst, de Syrah en Cabernet druiven midden oktober. Vervolgens worden de druiven vergist in roestvrijstalentanks bij een gecontroleerde temperatuur tussen 25 en 28 ° C. Nadat er malolactische vergisting heeft plaats gevonden, rijpt de wijn 12-16 maanden op Frans en Amerikaans eiken die 3 tot 5 jaar oud zijn.

Kleur/geur/smaakprofiel
De wijn is intens rood van kleur. Krachtige aroma’s van rijp roodfruit, minerale tonen en een lichte vanille/hout toets. De smaak is zacht en filmend met verfijnde, goed geïntegreerde tannines. De wijn heeft een mooie lange en elegante afdronk.

Gastronomie
Serveertemperatuur 15-16 graden.
- Confit de Canard
- Chili Con Carne
- Mexicaanse riblappen
- Barbeque gerechten. O.a. gegrilde groenten en roodvlees
- Chorizo
- Sparibs
- Gorgonzola