Clos Montblanc – Cava Brut Rosé S.A.
Achtergrond
Clos Mont Blanc ligt in Catalonië, om precies te zijn in de D.O. Conca de Barberà en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier Cisterciënzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de Barberà is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio´s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben alle een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn als gevolg supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans, Frans en Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en Australië. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma´s die ontstaan bij de rijping van de wijnen
Wijnbeschrijving
100% Trepat
De druiven worden handmatig geplukt vanaf begin september tot aan begin oktober.
Ze worden ’s nachts geoogst om het fruit zo fris en fruitig mogelijk in de kelders te krijgen. Bodega Concavins gebruikt moderne snoeitechnieken in haar wijngaarden en controleert deze intensief en nauwkeurig. De druiven worden verwerkt met één pneumatische pers en twee horizontale persen.
De rosé Cava krijgt een unieke persoonlijkheid vanwege de exclusieve aanwezigheid van de Trepat druif. Conca de Barberà is het belangrijkste gebied van deze inheemse druif. Cava wordt gemaakt via de Methode Traditionelle (twee gisting ontstaat in de fles). De Cava rijpt 1 jaar op de fles voordat het dégorgement plaats vindt.
Kleur/geur/smaakprofiel
De Cava is zalmroze van kleur. Geuren van rood fris fruit zoals aardbeien en rode kersen met op de achtergrond een lichte toast aroma. In de mond een mooie, stevige mousse met een licht restzoetje, waardoor het fruit nog duidelijker naar voren komt.
Dosage: 6 gr/liter
Gastronomie
Serveertemperatuur 8 graden
- Kippenpoten met cavaroomsaus
- Tabouleh salade
- Fruitsalades
- Garnalencocktail
- Garnalenkroket
- Artisjok salade
|