Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Clos Montblanc - Inici Bio 2015

Soort

Rode wijn

Wijnhuis

Bodegas Clos Montblanc

Land

Spanje

Streek

Conca de Barberà D.O.

Minimale afname

6 stuks

Clos Montblanc – Inici Bio 2015Achtergrond
Clos Mont Blanc ligt in Catalonië, om precies te zijn in de D.O. Conca de Barberà en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier Cisterciënzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de Barberà is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio´s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben alle een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd, maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn als gevolg supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans, Frans en Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en Australië. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld, waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma´s die ontstaan bij de rijping van de wijnen.

Inici komt van de wijngaard Masia les Comes. De wijngaard ligt tegen Penedés aan. Penedés ligt net voor een deel in de provincie Barcelona en voor ander deel in de provincie Tarragona. De wijngaard Masia les Comes wordt door de Pagos familie geleidt en bevindt zich op een hoogte van 700 meter. De druivenstokken staan op het oosten.

Wijnbeschrijving
80% Garnacha en 20% Cabernet Sauvignon
Eind september wordt de Garnacha geoogst, gevolgd door de Cabernet Sauvignon half oktober. De druiven worden geselecteerd in de wijngaard. Gisting vindt plaats in natuursteen vaten die terug naar de oorsprong van het huis dateren. De wijn wordt geproduceerd op dezelfde manier als honderden jaren geleden, zonder temperatuurregeling of additieven. Na de maceratie, wordt de wijn overgebracht naar Franse eiken vaten waar de wijn 18-24 maanden rijpt.

Kleur/geur/smaakprofiel
Zuiver en helder met een donkere paarse kleur. Complexe aroma’s van donker fruit en specerijen, volumineus en rond in de mond met een goede structuur. Aanhoudende lange afdronk.

Gastronomie
Serveertemperatuur 16-18 graden
- Braadvlees met geroosterde groenten die op smaak zijn gebracht met exotische specerijen zoals komijn, piment en Aziatische vijfkruidenpoeder
- Teriyaki met carne asada fries en gegrilde groenten
artikel Perswijn heeft op zondag 25 Oktober de eerste prijs uitgereikt aan Huub van den Muijsenbergh voor de beste rode ...