Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Muua de Meler 2015

Soort

Rode wijn

Wijnhuis

QuiXote

Land

Spanje

Streek

D.O. Somontano

Minimale afname

6 flessen stuks

Muaa de Meler 2015


Beschrijving D.O. Somontano, Spanje

Achtergrond
De familie Meler is al eeuwenlang betrokken in de landbouw. De verschillende generaties binnen deze familie zijn opgegroeid tussen de graan boerderijen, amandelbomen en wijngaarden. De wijngaard van familie Meler ligt in D.O. Somontano, aan de voet van de Pyreneeën. Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar dergelijk uitstekende condities samen komen als dat ze hier doen. In de Pyreneeën, heerst een klimaat van koude winters en extreem hoge temperaturen in de zomer. Deze zijn ideaal voor de productie van bijzondere bergwijnen. De wijnen zijn mineraalrijk en hebben intense smaken met een heerlijke frisheid.

Het idee is om de ambachtelijke familietraditie, de moderne technieken in combinatie met de zorg voor het land samen te integreren in deze wijnen. Het resultaat is een groot aantal uitzonderlijke wijnen, die op traditionele wijze gemaakt zijn zonder toevoeging van sulfieten, suikers, etc. Het is een project van drie zussen, drie jonge vrouwen, drie passies met één duidelijk doel: “Druiven omvormen tot unieke en exclusieve wijnen met karakter”. De drie zussen staan afgebeeld op de etiketten van de jonge Meler lijn (zie hieronder). Ana Meler is de jongste van de drie en een getalenteerde wijnmaakster, ze maakt onderscheidende wijnen die in sommige gevallen afwijken van de traditionele typen.

Wijnbeschrijving
80% Garnacha, de overige druivenrassen (Tempranillo, Merlot en Syrah) zijn toegevoegd om de wijn te verfijnen, maar bevatten per ras minder dan 10%. Merlot zorgt voor verzachting van de wijn en Syrah zorgt voor net wat meer structuur en bite.
De druiven worden geoogst op hun rijkste moment: tijdens de koudste uren van een september nacht. Hierna worden ze ontsteelt, waarna een koele pre-fermentatie wordt toegepast. Gisting gebeurt individueel per wijnperceel en druifsoort. Na langzame délestage* verkrijgt de wijn zijn structuur. De wijn wordt 6 maanden gerijpt in Frans eiken vaten waarna gebotteld zonder toevoeging van sulfiet.

Kleur/geur/smaakprofiel
De wijn heeft een kersenrode kleur met een kastanje-bruine rand.
Intense geur van rijpe vruchten met lichte balsamico accenten. Zeer expressief in de neus. In de mond rijk, gulzig en fruitig met een klein pepertje in de afdronk. De wijn beschikt over een goede structuur. De afdronk is krachtig en evenwichtig.

Gastronomie
- Verschillende kazen
- Vegetarische gerechten (veel gegrilde groentes)
- Rood vlees
- Chocolade

* Délestage: Tijdens de vergisting wordt de wijn van onder uit de tank overgepompt naar een tweede tank. Daarna wordt de gistende wijn vanuit tank 2 weer van boven over de hoed* gesproeid, waardoor een zeer sterke beluchting in de wijn ontstaat. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur en fruit en zwakken de harde tannines in de smaak af.
* Hoed: bij de gisting van de wijn komen de schillen, meegenomen door het opborrelende koolzuurgas, boven drijven in de tank. Ze vormen daar een hechte massa. Deze massa wordt ook wel de hoed genoemd.
prijs op aanvraag