Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Clos Montblanc ┌nic - Syrah 2015

Soort

Rode wijn

Wijnhuis

Bodegas Clos Montblanc

Land

Spanje

Streek

Conca de BarberÓ D.O.

Minimale afname

6 stuks

Clos Montblanc ┌nic - Syrah 2015



Achtergrond
Clos Montblanc ligt in CataloniŰ, om precies te zijn in de D.O. Conca de BarberÓ en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier CisterciŰnzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de BarberÓ is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio┤s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben allen een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans, Frans en Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en AustraliŰ. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma┤s die ontstaan bij de rijping van de wijnen.

Wijnbeschrijving
100% Syrah
De Clos Montblanc Syrah komt van een 2 hectare grote wijngaard die direct rond de Bodega omringd is en eind 20e eeuw werd aangeplant. De bodem bestaat uit zwarte leisteen & kwarts. De oogst vindt begin oktober plaats. De druiven worden gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperaturen tussen 25 en 28 ║C. Na de maceratie ondergaat de wijn een malolactische fermentatie in Franse vaten voordat ze overgebracht worden naar gebruikte Amerikaanse vaten voor 12 maanden.

Kleur/geur/smaakprofiel
De wijn heeft een granaat paarse kleur. Geuren van zwart fruit, gekonfijt fruit en specerijen.
De smaak is vol, rond en krachtig met een lichte smaak van balsamico. Het heeft een aanhoudende en complexe afdronk.

Gastronomie
Serveertemperatuur 18 ║C
- Dieprood gebraden vlees met exotische specerijen
- Lamsshoarma
- Gyros
- Varkensvlees gekruid met Aziatische vijfkruidenpoeder
- Indiase kip tandoori