Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Clos Montblanc Castell Rosat 2016

Soort

Rosé wijnen

Wijnhuis

Concavins

Land

Spanje

Streek

Conca de Barberà

Minimale afname

6 stuks

Clos Montblanc Castell Rosado 2016


D.O. Catalunya, Spanje

Achtergrond:
Grenache - Tempranillo
Clos Mont Blanc ligt in Catalonië, om precies te zijn in de D.O. Conca de Barberà en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier Cisterciënzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de Barberà is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio´s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben alle een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn als gevolg supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans en Frans eiken en tevens vaten van Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en Australië. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma´s die ontstaan bij de rijping van de wijnen.

Wijnbeschrijving:
De kleur is verkregen door schilcontact van 12-24 uur. De fermentatie vindt plaats in thermogereguleerde RVS tanks bij een temperatuur van 13 tot 14ºC. Rijping sur lie gedurende enkele maanden.

Smaakprofiel:
Intense rode bessen kleur met frisse en fruitige aroma’s. Het palet is warm, complex en goed gestructureerd. Een lange en plezierige afdronk. Fruitigheid is door heel de wijn heen het belangrijkste smaakaspect. Wel gastronomisch verantwoord. Redelijk strak maar met diepte, lekker fruitig.

Gastronomie
Algemene kenmerken van de gerechten: Frisse zomerse inslag is gewenst. De Spaanse invloed ligt hier redelijk voor de hand, maar die doet zeker recht aan deze wijn. Serveren op een temperatuur tussen de 6 en 8 ºC.

Voorbeelden
1. Tapas zoals olijven, gedroogde tonijn, halfharde kazen
2. Serveren bij barbecues. Ideaal voor zomer party’s
3. Paella met zeevruchten
4. Frisse groene salade met gerookte tamme eendenborst en rood fruit
5. Zomersalades, zoals pastasalade met mosterddressing of salade Niçoise