Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Sipp Mack - Pinot Gris 2017 Bio

Soort

Witte wijn

Wijnhuis

Sipp Mack

Land

Frankrijk

Streek

Elzas A.O.C.

Minimale afname

6 stuks

Sipp Mack - Pinot Gris 2017 BioAchtergrond
In het dorp Hunawihr vindt u Domaine Sipp Mack, een 9e generatie familiebedrijf, momenteel gerund door Laura en Jacques Sipp met hun dochter, Carolyn.
Domaine Sipp Mack ontstond in 1959 na het huwelijk van twee wijn producerende families, François Sipp uit Ribeauvillé en Marie Louise Mack uit Hunawihr. In 1983, na Jacques zijn wijnbouw- en oenologieonderzoek, business school en werkervaringen in Amerikaanse wijnhuizen gedurende 2 jaar, keerde Jacques terug naar de Elzas om zich bij het familiebedrijf aan te sluiten. Hij bracht zijn vrouw, Laura, die afstudeerde van het Wine Program van de University of California Davis, mee naar Domaine Sipp Mack.

De grond is her en der wat verschillend van samenstelling, maar de belangrijkste component is op alle wijngaarden hetzelfde: Kalkrijke klei. Dit zorgt voor goede doorstroming van het regenwater, en een mooie invloed op de smaak. De hoogte waarop de wijngaarden zich – overwegend zuidhellingen – bevinden is tussen de 200 en 350 meter boven zeeniveau. Het milieu ligt de familie aan het hart. Er wordt gebruik gemaakt van een compleet en geïntegreerd systeem, dat door het gehele proces heen invloed heeft. De opbrengsten worden bewust laag gehouden per hectare, om de kwaliteit te waarborgen.

Wijnbeschrijving
100% Pinot Gris
De vroege rijping en goed beheerde opbrengsten maakten 2015 tot een succesvolle wijnoogst! Na een zeer milde winter bleef de lente erg mild en gemakkelijk. De warmere maanden mei en juni stimuleerden de wijnstokkengroei. Een hittegolf in juli (vaak meer dan 40 °C) zonder regen vertraagde de vegetatieve cyclus aanzienlijk. Gelukkig viel medio augustus de regen en stonden de wijnstokken toe om te groeien en begonnen de druiven te rijpen. Eind augustus waren de wijnstokken in perfecte staat. De weken voor de oogst waren zonnig met koele nachten en lichte buien. De druiven zijn perfect gerijpt!

Om de kwaliteit van de oogst te garanderen, worden de druiven uitsluitend met de hand geoogst. Dit wordt gedaan door een team van ongeveer dertig toegewijde en gemotiveerde oogsters, van wie velen al tientallen jaren terugkeren naar Hunawihr om druiven bij te plukken. Eenmaal zorgvuldig geselecteerd, worden de druiven in kleine plastic containers in de wijngaarden geplaatst en snel naar het Domaine gebracht.

Bij het Domaine worden de druiven rechtstreeks naar de pneumatische persen gebracht, waar de druiven gedurende drie tot zes uur licht worden geperst. De druk die wordt gebruikt om het sap uit elke partij druiven te extraheren, is naarmate zo aangepast dat de aroma´s en complexiteit van elke variëteit en het terroir behouden blijft. De most wordt gefermenteerd in moderne, temperatuur geregelde roestvrijstalen tanks gedurende de winter. De wijnen worden op hun fijne droesem bewaard in roestvrijstalen tanks en gebotteld tussen april en augustus.

Kleur/geur/smaakprofiel
Lichtgeel met gouden reflecties. In de wijn zijn aroma’s van gegrilde toast, wit rijp fruit, perziken en abrikozen te herkennen. Kruidige en intense smaak met hints van oosterse specerijen. Volle, discreet zoete tonen en een uitstekende zuurgraad zorgen voor een uitgebalanceerde smaak. De afdronk is lang en krachtig.

Gastromie
Serveertemperatuur 8 - 10˚ C.
- Paddenstoelengerechten met room
- Gebakken varkenshaas met oesterzwam in roomsaus op basis van jus de veau
- Quiche Lorraine
- Tarte Flambée met Munsterkaas
- Fazant (gelardeerd) met zuurkool
- Langzaam gegaarde kip in pittige hoisinsaus
streek De Elzas A.O.C. De Elzas - in het Frans: Alsace - is in menig opzicht een grensgeval binnen de Franse wijnw...
wijnhuis Domaine Sipp Mack In het dorp Hunawihr vindt u Domaine Sipp Mack, een 9e generatie familiebedrijf, momentee...