Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Muntz Champagne Brut Millésime 1e Cru - 2013

Soort

Mousserend Wit

Wijnhuis

Muntz

Land

Frankrijk

Streek

Champagne

Minimale afname

1 stuks

Muntz Champagne Brut Millésime 1e Cru - 2013Achtergrond
Internationale topgolfer Rolf Muntz werkt nauw samen met een privé-huis in de Champagnestreek van Reims & Epernay waar zijn zeer delicate cuvées met de grootste zorg worden gemaakt.
Het landgoed is gelegen in Ecuiel, in het hart van de wijngaarden van Champagne, een UNESCO-werelderfgoed. De wijngaard ligt in de westelijke sector van de Montagne de Reims (12 km van Reims en 15 km van Epernay) en heeft een zuidoostelijke blootstelling aan de zon. De wijngaard strekt zich uit over 5 ha en de stokken zijn gemiddeld 38 jaar oud. Productie is ongeveer 50.000 flessen per jaar.
Het verhaal van de familie begint al in de jaren 1890, zij verkochten toen de druiven aan de grote champagnehuizen. Het begin van de ontwikkeling en de marketing van de wijnen is begonnen in de jaren zestig. Pinot Noir is de druif die het beste past bij dit terroir. Deze druivensoort vertegenwoordigt daarom een belangrijk aandeel in de assemblage van dit jaargang.

Wijnbeschrijving
Millésime 2013
85% Pinot Noir, 3% Pinot Meunier, 12% Chardonnay
Na het persen van de druiven, wordt de suiker van het druivensap omgezet in alcohol: de fermentatie. (voltooid 8 tot 10 dagen na het persen). Vervolgens vindt er een malolactische gisting plaats: transformatie van het appelzuur (dat aanwezig is in de wijnen) worden omgezet in melkzuur. Dit helpt de zuurgraad te beperken. De wijnen die langer rijpen dan 7 jaar, daarbij wordt geen malolactische gisting toegepast (deze wijnen hebben het hoge zuurgehalte juist nodig voor de rijping). Vervolgens wordt er een koude behandeling toegepast (bij -4 °) in een gekoelde roestvrijstalen tank om vorming van wijnsteen te voorkomen. Het betreft een proces, waarbij de wijn voor de botteling gedurende enkele dagen op een temperatuur tot 4 graden onder het vriespunt wordt gebracht, waardoor de tartraten* ontstaan en verwijdert worden voordat de wijn gebotteld wordt. De verwijdering gebeurt d.m.v. met een houten hamer op de bodem van de fles te tikken. De tartraten worden verwijdert tijdens het plaatsvinden van het dégorgement. Vervolgens wordt de wijn aangevuld met liqueur de tirage, waardoor de tweede gisting in de fles start en er koolzuur in de fles ontstaat. De champagnes van Muntz worden pas verkocht vanaf 3 jaar oud.

Kleur/geur/smaakprofiel
De kleur is helder, goud geel met een mooie constante mousse. De geur van vers gebakken broodjes, rode bessen en een hint van amandel en honing. In de mond een fijne mousse met een zachte en prettige afdronk. Deze champagne wordt vrijwel volledig van blauwe druiven gemaakt en aangevuld met chardonnay om de wijn net wat meer body/rondheid te geven.

Gastronomie
Serveertemperatuur 9 graden
- Foie gras
- Schaal en schelpdieren
- Carpaccio van coquilles met een mousse van rode biet en avocado

* Tartraten: een zout van wijnsteenzuur