Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Franco Conterno Barolo Panerole 2016 - Nebbiolo

Soort

Rode wijn

Wijnhuis

Franco Conterno

Land

Italië

Streek

Minimale afname

6 stuks

Franco Conterno Barolo Panerole 2016 - NebbioloAchtergrond
De Conterno familie is een begrip in de Langhe en wordt al generaties gezien als de beste wijnmakersfamilie van de Barolo DOCG. Er zijn tegenwoordig meerdere wijnhuizen die onder de familienaam Conterno werken. Franco Conterno is eigenaar van het wijnhuis ‘Cascina Sciulun’, gesitueerd in Monforte d’Alba. Het dorp Monforte d’Alba in de provincie Cuneo, behoort officieel tot de elf Barolo communes. De commune waaronder bekende cru’s vallen, waarvan de grootste en bekendste de cru ‘Bussia’ is. Naast wijngaarden in Monforte d’Alba heeft Conterno ook wijngaarden in Castiglione Falletto, Novello en Barolo, eveneens behorend tot de Barolo Communes. Daarnaast heeft Conterno enkele wijngaarden in Madonna di Como, gelegen tussen de DOCG’s van Barolo en Barbaresco.

Wijnbeschrijving
100% Nebbiolo
Deze wijn is afkomstig van de Cru ´Panerole´, een wijngaard in Novello. Het sap brengt 1 tot 3 maanden door in stalen tanks waar malolactische gisting plaatsvindt. Vervolgens rijpt de wijn op Sloveens eikenhout (25/30L). Een Barolo mag wettelijk gezien pas in januari, drie jaar opvolgend na de oogst op de markt komen. Met de oogst die plaatsvindt in oktober spreekt men daarom van 38 maanden, waarvan minimaal 18 maanden op hout. Franco Conterno laat zijn ‘Panerole’ 30 maanden op Sloveens eikenhout rijpen en 12 maanden op fles. Het is een traditionele Barolo, waar geen Frans eikenhout aan te pas komt. Hierdoor reflecteert de wijn de pure expressie van de nobele Nebbiolo-druif en het terroir van Novello. Novello staat bekend om de al jong drinkbare Barolo met florale tonen en aangename tannines. Ondanks dat deze Barolo geschikt is om nu te drinken, heeft deze wijn een lang bewaarpotentieel!

Kleur/geur/smaakprofiel
De wijn heeft een granaatrode kleur met een lichte, oranje/bruine rand. Rijk en intens van geur. Aroma´s van klein zwart fruit, viooltjes, kersen, teer, aarde, zwarte peper en leer. Vol en krachtig in de mond met aangename tannines die zorgen voor structuur en frisheid. Lange en complexe afdronk.

Gastronomie
Serveertemperatuur 17 graden
- Gerechten met kaas (een hoog vet gehalte als tegenwicht tegen de natuurlijke intense tannines van de wijn)
- Gegrilde bistecca met rozemarijn
- Ravioli met butternutpompoen
- Brasato al Barolo
- Truffelrisotto
- Agnolotti del Plin: Piedmontese ravioli met kalf of konijn