Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Clos Montblanc - Castell Rosado 2017

Soort

Rosé wijnen

Wijnhuis

Concavins

Land

Spanje

Streek

Conca de Barberà

Minimale afname

6 stuks

Clos Montblanc - Castell Rosado 2017Achtergrond
Clos Mont Blanc ligt in Catalonië, om precies te zijn in de D.O. Conca de Barberà en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier Cisterciënzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de Barberà is een van de wijngebieden waar eerder de bekende grote wijnhuizen uit andere regio´s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken i.p.v. de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt. De wijngaarden van Clos Montblanc hebben alle een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn supermodern ingericht met tevens een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans, Frans eiken en vaten van Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en Australië. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma´s die ontstaan bij de rijping van de wijnen.

Wijnbeschrijving
60% Tempranillo, 33% Trepat, 5% Garnacha, Merlot en 1% Pinot Noir
De bodemsamenstelling bestaat uit klei en leem en de druiven groeien aan 20 jaar oude stokken. De machinale oogst gebeurt midden september. Na de oogst wordt de ´´Waterfall fermentation´´* toegepast. Deze fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperaturen (13 tot 14ºC) volgens het specifieke systeem van opeenvolgende fermentaties (in waterval). De fermentatie van het eerste druivenras tot en met het laatste, duurt een maand. De donker roze kleur van deze rosé is verkregen door schilcontact die 12 tot 24 uur heeft plaats gevonden.

Geur/kleur/smaakprofiel
De rosé heeft een intens diep roze bessen kleur. In de neus ruik je frisse en fruitige aroma’s. Het palet is warm, complex en goed gestructureerd met een genuanceerde verscheidenheid aan fruit- en snoeptonen. Fruitigheid is door heel de wijn heen het belangrijkste smaakaspect. Het mondgevoel is fris en fruitig met veel structuur.

Gastronomie
Serveertemperatuur 6-8 ºC
- Tapas zoals olijven, gedroogde tonijn, halfharde kazen
- Geschikt bij verschillende barbecue gerechten zoals gegrilde kip en gegrilde groentes
- Paella met zeevruchten
- Frisse groene salade met gerookte tamme eendenborst en rood fruit
- Salade Niçoise

*´´Waterfall fermentation´´: In dit geval betekent het dat het eerste druivenras (Tempranillo) op de stalen tank begint te vergisten. Later, na de volgende oogst, betreedt de wijnmaker het tweede druivenras in dezelfde stalen tank voor de fermentatie. De introductie van deze tweede variëteit beïnvloedt de vergisting van de eerste. De vergisting stopt dus niet. De gisting gaat door, maar op een andere manier dan dat de wijnmaker de Tempranillo alleen zou laten vergisten. Later voegt de wijnmaker het derde druivenras toe etc.