Trisquel Series Premium – Chardonnay

Houtgerijpte Chileense witte wijn van de Chardonnay-druif met smaken van citrus, appel en vanille. Past bij verse oesters.

Trisquel Series Premium Vichuquén Costa Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 10 maanden houtrijping op Frans eiken vaten
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Dry farmed wijngaard: geen gebruik van irrigatie, alleen regenwater. Totale productie van 4000 flessen. 90 punten @ Tim Atkin

Smaakprofiel
Kleur: Licht goudgeel
Geur: Gestoofde peer, tropisch fruit als ananas en banaan, boter, vanille
Smaak: Citrus, appel, vanille, gebalanceerde zuren met intense, hartige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Verse oesters met forelkuit en citroenzest
  2. Gebakken zeebaars met puree van venkel
  3. Hickory gerookte zalmbonbons van de komado-oven

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat hij in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen. Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaaktechnieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn. Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel series de diversiteit van de Curicó-vallei van oost naar west wil laten zien.

De 15 hectare wijnstokken van deze Chardonnay-druiven zijn 27 jaar oud, liggen op 17 meter boven zeeniveau, op 3 kilometer afstand van het Vichuquén-meer en op 13 kilometer afstand van zee. Dit zorgt voor een mediterraan klimaat. Het terroir bestaat uit graniet. Daarnaast wordt deze wijngaard niet extra machinaal geïrrigeerd (dry farming). Dit zorgt er voor dat de wortels van de wijnstokken dieper de grond in groeien om aan water te komen. Dry farming houdt in dat er alleen gebruik wordt gemaakt van (opgevangen) regenwater, wat veel duurzamer is dan irrigatie. Totale productie van 4000 flessen.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst, waarna er een pneumatische persing plaatsvind. Het sap fermenteert 15 dagen op 16 °C, waarna de wijn nog 10 dagen op de droesem rijpt. Na deze droesemrijping wordt de wijn naar nieuwe Franse eiken vaten verplaatst, waar deze nog 10 maanden rijpt. Filtratie met cross-flow methode, waar de wijn over het filter vloeit i.p.v. er doorheen.

Aresti – Cabina ’56 Chardonnay Reserva

Chileense licht houtgerijpte Chardonnay met een volle en complexe smaak van perzik, limoenschil, room & vanille.

Aresti Cabina '56 Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog, reserva: 20% gerijpt in Frans eiken vaten
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Malolactische fermentatie in deze wijn zorgt voor aroma’s en smaken van boter en room

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Citrus, tropisch fruit: galiameloen, ananas en banaan, room & vanille
Smaak: Complex, vol, rond zonder verlies van zuren, perzik, limoenschil, room & vanille

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Gebakken zalm met chiliflakes, citroen en gegrilde plakken pompoen
  2. Romige camembert uit de oven met geroosterde walnoten
  3. Sashimi van geelvintonijn

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Ligging Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Huidige wijnmaker is Jon Usabiaga. De La Reserva-gaarden liggen dicht bij het Andes-gebergte, tussen 500 en 700 meter hoogte. De Chardonnay-stokken zijn 26 jaar oud en staan op 13 hectare aangeplant. Terroir bestaat uit verschillende ondergronden: zand, leem, graniet en klei. In de zomer is het heet & droog, in de winter mild en regenachtig, wat zorgt voor een perfecte balans in het produceren van gezonde druiven.

Ontstaan naam Cabina ’56 is de naam van de eerste pick-up truck omdat Vicente die jarenlang heeft gebruikt tijdens het oogsten. Daarom kreeg Cabina deze bijnaam, door de kenmerkende cabine op de truck.

Vinificatie
Na het selecteren van de druiven worden de druiven gelijk geperst. Druiven worden gefermenteerd en geklaard op gecontroleerde lage temperatuur van 16 °C. 20% van de wijn wordt daarna gerijpt op Frans eiken vaten, waarna deze malolactische fermentatie ondergaat. Dit zorgt dus voor aroma’s en smaken van boter en room waardoor de wijn een vol mondgevoel geeft.

Aresti – Cabina ’56 Sauvignon Blanc Reserva

Witte Chileense wijn van de Sauvignon Blanc-druif, vol van smaak door rijping op de droesem. Past heerlijke bij Ceviche van kabeljauw.

Aresti Cabina Sauvignon Blanc

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog, Reserva: 2 maanden rijping op droesem
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra: Vernoemd naar de eerste pick-up truck die Vicente jarenlang heeft gebruikt tijdens het oogsten, die de bijnaam Cabina kreeg kenmerkende cabine op de truck.

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Elegante bloemige tonen, citrus en een lichte kruidigheid
Smaak: Duidelijke zuurgraad, vullend mondgevoel wat leidt naar een stevige afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 9 °C
Maximaal 11 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Ceviche van kabeljauw, limoensap, sinaasappel, avocado en rode ui
  2. Groene salade met geitenkaas, munt en amandelen
  3. Little Gem met garnaaltjes, bieslook en whisky-cocktail saus

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden er dus voor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn. Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Huidige wijnmaker is Jon Usabiaga.

Ligging De gaarden liggen dicht bij het Andes-gebergte, tussen 500 en 700 meter hoogte. De Sauvignon-stokken zijn 26 jaar oud en staan op 45 hectare aangeplant op wijngaard La Reserva. Terroir bestaat uit verschillende ondergronden: zand, leem, graniet en klei, veroorzaakt door de vulkanische ondergrond. In de zomer is het heet & droog, in de winter mild en regenachtig, wat zorgt voor een perfecte balans in het produceren van gezonde druiven.

Vinificatie
Druiven worden geperst op gecontroleerde lage temperatuur, waarna ze het fermentatieproces ingaan. De druiven fermenteren 20 dagen op 14 °C in roestvrij stalen tanks. Hierna rijpt de wijn twee maanden lang op de droesem, wat zorgt voor meer diepgang in de wijn en resulteert in een lichte kruidigheid.

Aresti – Cabina ’56 Cabernet Sauvignon Reserva

Chileense rode wijn van de Cabernet Sauvignon-druif, rijk aan tannines door 6 tot 8 maanden rijping in Franse/Amerikaanse eiken vaten.

Aresti Cabina Cabernet Sauvignon

Druivensamenstelling
Cabernet Sauvignon: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Droog, reserva: 6 tot 8 maanden in Frans/Amerikaans eiken
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Vegan
90 punten @ James Suckling 2020

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Blauwe bes, bosbes, rijp rood fruit, groene paprika, rijpe pruim, koffie en vanille
Smaak: Stevig, rijk aan tannine wat zorgt voor karakter, licht bittertje van koffie en een lange afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Quiche met witlof en blauwaderkaas
  2. Rib-eye van de barbecue met een krokant gegrilde vetrand
  3. Gebakken groene groentes (paprika, asperge en bosui) in knoflook uit de oven.

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Cabina ’56 is vernoemd naar de eerste pick-up truck die Vicente jarenlang tijdens het oogsten heeft gebruikt, die de bijnaam Cabina kreeg omdat er een kenmerkende cabine op de truck. Wijnmaker is Jon Usabiaga. De gaarden liggen dicht bij het Andes-gebergte, tussen 500 en 700 meter hoogte. De Cabernet Sauvignon-stokken zijn 26 jaar oud en staan op 26 hectare aangeplant op de La Reserva wijngaard. Terroir bestaat uit verschillende ondergronden: zand, leem, graniet en klei, veroorzaakt door de vulkanische ondergrond. In de zomer is het heet & droog, in de winter mild en regenachtig, dus dit zorgt voor een perfecte balans in het produceren van gezonde druiven.

Vinificatie
Alle druiven worden zorgvuldig geoogst, waarna deze worden geperst en gefermenteerd op een temperatuur van 25 °C. Hierna rijpt 80% van de wijn in Franse en Amerikaanse eiken vaten, die voor de derde keer worden gebruikt. En dit resulteert in zachte tonen van vanille.

Aresti – Trisquel Series Merlot

Rode Chileense wijn met 6 maanden houtrijping. Tonen van blauwe bles, paprika en drop. Past bij Chileense stoofpot.

Aresti Trisquel Series Altitud Merlot

Druivensamenstelling
Merlot: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Hoogstgelegen wijngaard uit de Trisquel Series op 1245 meter boven zeeniveau. Vegan
92 punten @ Tim Atkin

Smaakprofiel
Kleur: Licht granaat
Geur: Rood fruit, blauwe bes, paprika, drop
Smaak: Complex, rijk aan tannines en mondvullende structuur. Veel hout, groene paprika en zoethout.
Aanhoudende lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 15 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Chileense stoofpot met ontbijtspek, zwarte bonen, pompoen en verse oregano
  2. Medium-rare gegrilde Picanha van de houtskoolgrill
  3. Empanada de Pino: deegrolletje gevuld met gehakt, ui, olijf en ei.

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen. Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door onder andere nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaaktechnieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel series de diversiteit van de Curicó-vallei van oost naar west wil laten zien.

Ligging De wijngaard waar deze Merlot-druiven groeien ligt op 1245 meter hoogte in het Andes-gebergte en is in totaal maar 4 hectare groot. De stokken zijn 15 jaar oud. Terroir bestaat uit ruw vulkanisch gesteente en wordt omringd door bossen, wat dus zorgt voor biodiversiteit. Deze gaard wordt gedry-farmed, wat inhoudt dat er niet wordt geïrrigeerd. De gaard wordt bewaterd met en door regenwater. ’s Winters sneeuwt het en zomers krijgen de druiven veel zonuren, resulterend in een Merlot met een uitgesproken karakter. Totale productie van maar 2500 flessen.

Vinificatie
Oogst wordt met de hand geplukt waarna fermentatie in roestvrij stalen tanks op 25 °C tot 27 °C. Hierna volgt nog een 10-daagse schilmaceratie om extra kleur en tannines te onttrekken, waarna 20% van de wijn verplaatst naar nieuwe Franse & Amerikaanse eiken vaten, de overige 80% rijpt in 2e of 3e-hands Frans/Amerikaanse, waar de wijn nog 10 maanden in rijpt. Filtratie met cross-flow methode, waar de wijn over het filter vloeit i.p.v. er doorheen.

Aresti – Trisquel Syrah

Rode Chileense Gran Reserva, 8 tot 12 maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten. Krachtig van smaak met zijdezachte tannines en een kruidige afdronk.

Druivensamenstelling
Syrah: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Alcoholpercentage: 14%
Stijl: Gran Reserva: 8-12 maanden houtrijping in Frans & Amerikaans eiken
Alcoholpercentage: 14%
Extra: Ideale groeicondities in Maipo Valley door de bescherming van het Andes-gebergte en nabijheid van de Maipo-rivier

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Lavendel, braam en wierook gecombineerd met lichte tonen van vanille en toffee
Smaak: Krachtig met zijdezacht tannines en een kruidige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Rijpe witschimmelkazen als camembert of brie maar ook blauwe kaas als roquefort of gorgonzola. Verrassender: halloumi, Cypriotische grillkaas
  2. Lamsbout uit de oven met tijm, rozemarijn en sinaasappel
  3. Bistec a la chorillana: gegrilde biefstuk met frietjes en ei

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Wijnhuis

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door onder andere nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel-wijnen de diversiteit in klimaat, terroir en water in de regio laat zien. De wijnstokken staan sinds 1996 (26 jaar oud) aangeplant op 5 hectare. De bodem bestaat uit leemachtige kleigrond. Per jaar worden 40.000 flessen geproduceerd.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst waarna ze in de kelders zorgvuldig worden geselecteerd. Vervolgens ondergaan de druiven een zachte persing en een zevendaagse alcoholische fermentatie in roestvrij stalen tanks op 25 °C tot 27 °C. Na de alcoholische fermentatie en een korte schilmaceratie waar kleur uit de schilletjes wordt onttrokken, verplaatst de wijnmaker de wijn naar drie keer gebruikte Franse en Amerikaanse eiken vaten. Hier rijpt de wijn gedurende een maximum van 12 maanden.

Aresti – Trisquel Carménère

Een Chileense Gran Reserva Carménère, afkomstig van 38 jaar oude stokken. De wijn heeft een stevige maar toch levendige structuur. Past bij côte de boeuf va de grill.

Aresti - Trisquel Carmenere

Druivensamenstelling
Carménère: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Gran Reserva: 8-12 maanden houtrijping in Frans/Amerikaans eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 90 punten @ James Suckling

Smaakprofiel
Kleur: Licht robijnrood
Geur: Rijk aan rijp fruit als kers en braam, verse pruimen, paprika, laurier, drop, pure chocolade
Smaak: Rijp rood fruit, leer, tabak, hout, verrassend stevige maar toch levendige structuur met een licht zoetje in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Lamsrack met kruidenkorst van koriander en basilicum met gepofte zoete aardappel
  2. Gegrilde côte de boeuf met chimichurri
  3. Pastel de Choclo: Chileense hartige taart met gestoofd rundvlees & maïs

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Wijnhuis

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door onder andere nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaaktechnieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. De wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel-wijnen de diversiteit in klimaat, terroir en water in de regio laat zien. De wijnstokken staan sinds 1985 (38 jaar oud) aangeplant op leemachtige kleigrond. Per jaar worden ongeveer 20000 flessen geproduceerd.

Vinificatie
De druiven worden aan het einde van april/begin maart met de hand geoogst, afhankelijk van de optimale rijpheid. Vervolgens volgt het fermentatieproces in roestvrij stalen tanks, waarna de wijn naar Frans/Amerikaans eiken vaten wordt verplaatst. De vaten worden voor de derde keer gebruikt. Wijn rijpt hier voor 8 tot 12 maanden, waarna er wordt geblend met andere vaten van dezelfde wijn om maximale consistentie te behouden.