Adernats -100 Veremes

Spaanse witte wijn van de Macabeo-druif. 6 maanden rijping in Frans eikenhouten vaten. Smaakt goed bij gegrilde lamsrollade.

Adernats 100 veremes

Druivensamenstelling
Macabeo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Oude stokken
Extra: “100 Veremes” vertaald zich naar “100 oogsten”. Deze wijn is vernoemd naar de 100e oogst. Organisch en oude stokken van meer dan 60 jaar oud
Alcoholpercentage: 11,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diepgeel
Geur: Bloemen, notig, toast, amandelen, boter, vanille
Smaak: Citrus, meloen, kruidig, lichte toet van vanille

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12°C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Coquille in botersaus met zeekraal en salade van wakame
  2. Jamón Ibérico de Jabugo – Spaanse gedroogde ham
  3. Gegrilde lamsrollade met mediterrane kruiden uit de oven

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona/Cava. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven.

De eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Cami d’Adernats, in totaal 0,6 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat ook weer bijdraagt wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn meer dan 60 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 2100 flessen heeft geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst waarna een zeer lichte persing en korte schilmaceratie plaatsvindt. Hierna begint het 15 dagen durende fermentatieproces, zonder malolactische fermentatie. Daarna rijpt de helft van de wijn 6 maanden in Frans eikenhouten vaten van 225 liter, andere helft op roestvrij stalen tanks waarna er wordt gefilterd en gebotteld.

Terug naar alle wijnen