Adernats – Cava Parabolic brut rose

Spaanse cava met een droge en frisse smaak van de Trepat-druif. 24 maanden droesemrijping. Past bij tataki van tonijn.

Adernats Cava Parabolic brut rose

Druivensamenstelling
Trepat: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Reserva & brut: 24 maanden droesemrijping en 3-6 gram dosage
Alcoholpercentage: 11,5%
Extra: Adernats is de naam van de dichtstbijzijnde wijngaard, gelegen in het dorpje Nulles

Smaakprofiel
Kleur: Medium roze
Geur: Aardbei, rode bessen, karamel, mineralen & gist
Smaak: Droog, fris, stevige bubbel met een aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Tataki van tonijn: licht gegrilde tonijnsteak met crème van yuzu
  2. Kroketjes van Jamón Cebo de Campo: gedroogde Spaanse ham
  3. Sushi met zalm, tonijn of krab

Achtergrondinformatie
Adernats – Vinicola Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell.

Druiven voor deze wijn komen van wijngaarden Camí de Vallmoll, Adernats, Bellavista en Pont de Mollins, in totaal 45 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind, vanwege de ligging van de wijngaarden (12 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijk klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn minimaal 18 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego.

Vinificatie
Druiven worden met de hand als machinaal geplukt waarna er wordt gevinifeerd volgens de méthode traditionelle. Eerste fermentatie plaatsvind in roestvrij stalen tanks. De tweede fermentatie vind plaats op fles, met een dosage van 3-6 gram suiker. In de fermentatie op fles ontstaan de bubbels. Hierna volgt een rijping van 24 maanden op de droesem op fles, waarna er wordt gedegorgeerd.

Terug naar alle wijnen