Spaanse cava met de Macabeo- Xarel.lo en Parellada-druif. Hints van gebakken appel en toast. Past goed bij gegratineerde oesters.
Druivensamenstelling
Macabeo 50%
Xarel.lo 30%
Parellada 20%
Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Brut Nature Reserva
Extra: Adernats is de naam van de dichtstbijzijnde wijngaard
- Gold Concours Mondial Bruxelles
- Top 30: 50 Great Cavas
- Gold: Gilbert & Gaillart
- 90 Punten: Peñín Guide
Alcoholpercentage: 11,5%
Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Appel, citrus, honing en kweepeer
Smaak: Gebakken appel en toast. Droog, geen restsuiker
Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C
Gastronomie
Smaakt bij/Past bij
- Arroz negro met gamba’s
- Gegratineerde oesters
- Gegrilde dorade met geroosterde paprika, gestoomde Opperdoezer en virgin olijfolie
Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaarden Camí de Vallmoll, Adernats, Bellavista en Pont de Mollins, in totaal 45 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind, vanwege de ligging van de wijngaarden (12 kilometer van zee).
De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijk klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn minimaal 18 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 100.000 flessen van deze wijn heeft kunnen maken.
Vinificatie
De druiven worden zowel met de hand als machinaal geplukt, waarna de eerste fermentatie plaatsvindt in roestvrijstalen tanks. Tweede fermentatie vindt plaats op fles, waarbij er geen extra suikerdosage wordt toegevoegd. Brut Nature is de naam van de stijl zonder toevoeging van suiker. Hierna minimaal 20 maanden rijping op fles op de eigen droesem., minimaal 2 maanden extra dan in de D.O. Cava vereist is (18 maanden).