Aglianico Roccaleoni IGP Campania

Italiaanse rode wijn van de Aglianico-druif met een volle smaak door 3 maanden rijping in Slavonisch eiken vaten. Past goed bij pepperoni pizza.

Aglianico Roccaleoni IGP Campania

Druivensamenstelling
Aglianico: 90%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Droog, 3 maanden in Slavonisch eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra:92/100 vintage 2017

Smaakprofiel
Kleur: Felrood met paars
Geur: De wijn heeft een intens aroma van kruiden, blauwe bes en rijp fruit
Smaak: De wijn heeft een breed smaakpalet en is stevig gebonden aan de vulkanische ondergrond waar de duiven of groeien, dit zorgt voor een volle fluweelzachte smaak

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Pepperoni pizza, pizza met Italiaanse pittige worst
  2. Spaghetti puttanesca, pittige pasta met olijven, ansjovis en tomaten
  3. Gevulde kalkoen, met ham en Italiaanse groenten

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare.
De naam Roccaleoni komt van de wijngaarden die vernoemd is naar het gebied Rocca dei Leoni in de provincie van Benevento waar de gaard ligt. De wijngaard bestaat uit 13 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze wijngaard groeien op vulkanische grond waar veel as en puimsteen in de grond zit. Dit resulteert in een hartige en een wijn die vol van smaak is maar tegelijkertijd wel licht. De wijnstokken van de Aglianico druif zijn geplant vanaf het jaar 1970. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 83.000 flessen Van geproduceerd.

Vinificatie
Bij deze wijn worden de druiven koud gemacereerd. Ook is er spraken van een microfiltratie op het membraam. De wijn is gerijpt in vaten van Slavonische eikenhout dit zorgt voor extra aroma’s. De druiven zijn zachtjes geperst op koude temperaturen daarna zijn ze op 18-20 graden gefermenteerd voor 20 dagen.

Terug naar alle wijnen