Aresti – Trisquel Series Merlot

Rode Chileense wijn met 6 maanden houtrijping. Tonen van blauwe bles, paprika en drop. Past bij Chileense stoofpot.

Aresti Trisquel Series Altitud Merlot

Druivensamenstelling
Merlot: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Hoogstgelegen wijngaard uit de Trisquel Series op 1245 meter boven zeeniveau. Vegan
92 punten @ Tim Atkin

Smaakprofiel
Kleur: Licht granaat
Geur: Rood fruit, blauwe bes, paprika, drop
Smaak: Complex, rijk aan tannines en mondvullende structuur. Veel hout, groene paprika en zoethout.
Aanhoudende lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 15 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Chileense stoofpot met ontbijtspek, zwarte bonen, pompoen en verse oregano
  2. Medium-rare gegrilde Picanha van de houtskoolgrill
  3. Empanada de Pino: deegrolletje gevuld met gehakt, ui, olijf en ei.

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen. Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door onder andere nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaaktechnieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel series de diversiteit van de Curicó-vallei van oost naar west wil laten zien.

Ligging De wijngaard waar deze Merlot-druiven groeien ligt op 1245 meter hoogte in het Andes-gebergte en is in totaal maar 4 hectare groot. De stokken zijn 15 jaar oud. Terroir bestaat uit ruw vulkanisch gesteente en wordt omringd door bossen, wat dus zorgt voor biodiversiteit. Deze gaard wordt gedry-farmed, wat inhoudt dat er niet wordt geïrrigeerd. De gaard wordt bewaterd met en door regenwater. ’s Winters sneeuwt het en zomers krijgen de druiven veel zonuren, resulterend in een Merlot met een uitgesproken karakter. Totale productie van maar 2500 flessen.

Vinificatie
Oogst wordt met de hand geplukt waarna fermentatie in roestvrij stalen tanks op 25 °C tot 27 °C. Hierna volgt nog een 10-daagse schilmaceratie om extra kleur en tannines te onttrekken, waarna 20% van de wijn verplaatst naar nieuwe Franse & Amerikaanse eiken vaten, de overige 80% rijpt in 2e of 3e-hands Frans/Amerikaanse, waar de wijn nog 10 maanden in rijpt. Filtratie met cross-flow methode, waar de wijn over het filter vloeit i.p.v. er doorheen.

Terug naar alle wijnen