Aresti – Trisquel Syrah

Rode Chileense Gran Reserva, 8 tot 12 maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten. Krachtig van smaak met zijdezachte tannines en een kruidige afdronk.

Druivensamenstelling
Syrah: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Alcoholpercentage: 14%
Stijl: Gran Reserva: 8-12 maanden houtrijping in Frans & Amerikaans eiken
Alcoholpercentage: 14%
Extra: Ideale groeicondities in Maipo Valley door de bescherming van het Andes-gebergte en nabijheid van de Maipo-rivier

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Lavendel, braam en wierook gecombineerd met lichte tonen van vanille en toffee
Smaak: Krachtig met zijdezacht tannines en een kruidige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Rijpe witschimmelkazen als camembert of brie maar ook blauwe kaas als roquefort of gorgonzola. Verrassender: halloumi, Cypriotische grillkaas
  2. Lamsbout uit de oven met tijm, rozemarijn en sinaasappel
  3. Bistec a la chorillana: gegrilde biefstuk met frietjes en ei

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Wijnhuis

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door onder andere nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel-wijnen de diversiteit in klimaat, terroir en water in de regio laat zien. De wijnstokken staan sinds 1996 (26 jaar oud) aangeplant op 5 hectare. De bodem bestaat uit leemachtige kleigrond. Per jaar worden 40.000 flessen geproduceerd.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst waarna ze in de kelders zorgvuldig worden geselecteerd. Vervolgens ondergaan de druiven een zachte persing en een zevendaagse alcoholische fermentatie in roestvrij stalen tanks op 25 °C tot 27 °C. Na de alcoholische fermentatie en een korte schilmaceratie waar kleur uit de schilletjes wordt onttrokken, verplaatst de wijnmaker de wijn naar drie keer gebruikte Franse en Amerikaanse eiken vaten. Hier rijpt de wijn gedurende een maximum van 12 maanden.

Terug naar alle wijnen