Bodega Coloma Alarije Dorado

Frisse, lichte wijn die uitstekend past bij de Spaanse keuken

Druivensamenstelling:
Alarije Dorado: 100%

Specificaties:
Jaargang: 2024
Stijl: droog
Alcoholpercentage: 12.5%
Extra: Vegan
2,2 hectare
88 punten decanter
85 wine spectator
volgen de manier van Viticulture Raisonee

Smaakprofiel:
Kleur: Lichtgele kleur met heldere groenige randjes.
Geur: Grapefruit, vlierbloesem, venkel, anijs en een hint van Williams-peer in de afdronk.
Smaak: Licht en fris, met tonen van kweepeer en kruisbes, een aangename zuurgraad en een fruitige smaak.

Temperatuur:
Minimaal: 10°C
Maximaal: 12°C

Achtergrondinformatie:
Coloma Viñedos y Bodegas werd in 1966 in het leven geroepen door wijnmaker Juan Francisco en zijn zoon José Felix Coloma. Het is een familiebedrijf en sinds 2013 staat (klein)dochter/wijnmaakster Amelia aan het roer van dit bijzondere wijnhuis nabij de Portugese grens. Alle wijnen worden gemaakt van hun zelfgekweekte druiven op de 38 hectare wijngaarden rondom de bodega. Op de wijngaarden worden negen verschillende druivenrassen verbouwd en de oogst vindt plaats van augustus tot midden oktober, waaronder de lokale druif Alarije Dorado. Het terroir van de wijngaarden bestaat uit zand, grind en kiezels. Deze losse, droge ondergrond zorgt ervoor dat de wijnstokken goed bestand zijn tegen de grote temperatuurwisselingen die voor deze regio kenmerkend zijn. Door deze verschillen in temperatuur krijgen de druiven een dikkere schil, wat de kleur en tanninestructuur van deze wijn ten goede komt. Winter: Koud met nachttemperaturen onder het vriespunt, maar zonnige dagen van 15°C door lage luchtvochtigheid. Zomer: Zeer heet, met temperaturen rond de 40°C, maar koele nachten onder 18°C door de westelijke Atlantische wind. Weerinvloed op de wijn: Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor dikkere druivenschillen, meer tannines, kleur en polyfenolen, wat de wijn geschikt maakt voor langere rijping.

Vinificatie:
De druiven van de 10 jaar oude stokken worden aan het einde van augustus ’s nachts geoogst. Hierna vindt een zeer lichte persing plaats. Het vrij uitgelopen sap wordt vervolgens gemacereerd bij 7 tot 10 graden celsius.

Terug naar alle wijnen