Castagnoli – Chianti Classico

Italiaanse rode wijn, 18 maanden houtrijping en 4 maanden flesrijping. Indrukken van kers, rode pruim en tabak.

Druivensamenstelling:
Sanglovese: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: 18 maanden houtrijping, 4 maanden flesrijping
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Aardbei, jonge rode kers, braam, aarde en eik
Smaak: Kers, rode pruim, elkenhout, hoog in tannines, duidelijke zuren, zeer gebalanceerd met een lange, aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Ribollita: Toscaanse broodsoep met cavolo nero en cannelinibonen
  2. Lepre in Salmi: Hazenpeper met mousseline van aardappel
  3. Pasta Ragu: Pappardelle met saus van tomaat, rundergehakt en oregano

Achtergrondinformatie
Het landgoed van wijnhuis Castagnoli dateert uit het jaar 998, op dat moment in bezit van de Squarcialupi-familie, waarna het werd overgenomen door de familie Strozzi’s. Deze Italiaanse invloedrijke familie had onder meer zeggenschap over de stad Siena. Vanaf 1824 kwam het landgoed in handen van de familie Ticci, die begonnen met het verbouwen van o.a. druiven. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd er pas echt gefocust op wijnbouw.

In 1982 werd de eerst wijn gemaakt nadat Hans Joachim Döbbelin wijnhuis Castagnoli oprichtte. Hans was op dat moment een pionier in biologische productie in Toscane, wat resulteert in 50 jaar biologische productie. Sinds 2005 staat de familie Schefenacker met wijnmaker Filippo Pratesi aan het roer. De Sangiovese-druiven groeien op 7 verschillende wijngaarden, verdeeld over 8 hectare. Elke gaard heeft zijn eigen specifieke karakter door microklimaten, hoogte- en bodemverschillen. Verdeeld over 300 tot 420 meter hoogte groeien de druiven op ‘Galestro’, wat bestaat uit leisteen/mergel, en ‘Pietraforte’ oftewel zandsteen. Het gebied kenmerkt zich door hete zomers en zachte winters met regen. ’s Zomers valt er zo weinig regen dat dit invloed heeft op de druifproductie. De stokken zijn 11-25 jaar oud en produceren 18000 flessen. Tussen de door bossen omheinde wijnstokken groeien olijfbomen om diversiteit te vergroten.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt waarna selectie plaatsvind op automatische band. Hierna wordt voorzichtig ontstamd. De druiven worden daarna op 0,8 bar geperst, waarna een spontane vergisting met natuurlijke gisten plaatsvind. Kleur wordt geëxtraheerd door handmatig naar beneden duwen, pompen en verplaatsen naar een ander vat. Hierna wordt 2/3e van de wijn verplaatst naar Franse vaten van 2000 liter & 1/3e naar Franse/Sloveense vaten van 500 liter. Hierin rijpt de wijn 18 maanden waarna wordt gefilterd en gebotteld. Na 4 maanden op fles komt de wijn op de markt.

Terug naar alle wijnen