Cupani – Baskunes

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo-druif. Vol en krachtig van smaak door 16 maanden houtlagering. Past bij Wagyu Beef Tataki.

Cupani Baskunes

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Stijl: 16 maanden houtlagering
Alcoholpercentage: 14,5%
Extra: 90 points @ Tim Atkin
In conversie naar organisch

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Rozen, braam, zwarte kers, fruitig en intens
Smaak: Tonen van kers, framboos en peper, mineralen, vol & krachtig, gestructureerd met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Wagyu Beef Tataki: Net dichtgeschroeid rundvlees van de grill
  2. Morcilla & Butifarra: Bloedworst en een fuet-achtige gedroogde bloedworst
  3. Geroosterd lamsvlees met pimientos de padrón en zeezout

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 537 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op oostelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met pesticiden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. In totaal zijn er 17,5 hectare druiven geplant. De Tempranillo-druiven staan aangeplant sinds 1965 op ongeveer 4 hectare, stokken zijn dus 57 jaar oud. Hier worden elk jaar 2800 kg druiven geselecteerd waarvan in 2018 2873 flessen wijn zijn gemaakt. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de nabijgelegen Ebro-rivier. ’s Winters kan het elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna een korte alcoholische fermentatie plaatsvindt in roestvrij stalen tanks. Hierna wordt de wijn verplaatst naar 225L nieuwe Franse eiken vaten, waar ook de malolactische fermentatie plaatsvindt. Vervolgens rijpt de wijn 16 maanden in dezelfde eiken vaten waarna wordt gefilterd met cellulose platen, wat vaste stukjes tegenhoudt. Hierna bottelen.

Terug naar alle wijnen