Heredad San Andrés – Rielo

Witte Spaanse wijn van de Viura-druif. Volle en levendige smaak door 7 maanden houtrijping en battonage. Past bij parelhoender met gepofte knoflook.

Cupani Rielo

Druivensamenstelling
Viura (macabeu): 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Droog, 7 maanden houtrijping en battonage
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 94 points @ Tim Atkin
In conversie naar biologische productie

Smaakprofiel
Kleur: Medium geel
Geur: Vanille, banaan, cantaloupe, boter, room, grapefruit, boter, room. Rond & gebalanceerd door rijping op de droesem en battonage
Smaak: Limoen, fris, schoon, levendig, appelschil van Granny Smith, vol en smaakvol

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Parelhoender met gepofte knoflook
  2. Vacherin Mont d’Or: gesmolten kaasje uit de oven met crackertje van boekweit
  3. Corvina a lo macho: gebakken witvis met koriander, chilipeper en zeevruchten

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 525 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op oostelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met herbiciden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. Er zijn 17,5 hectare druiven aangeplant, waaronder ook de bekende Tempranillo groeit. De Viura-druiven staan aangeplant sinds 1964 op bijna 7 hectare, stokken zijn dus 58 jaar oud. Hier worden elk jaar 2000 kg druiven geselecteerd waarvan in 2017 1622 flessen zijn gemaakt. ‘Rielo’ is een hommage aan de overgrootmoeder van Enrique, wiens voornaam Rielo was. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de Ebro-rivier. ’s Winters kan het elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna de fermentatie plaatsvindt in nieuw Franse 500l eikenhouten vaten. Na fermentatie wordt de wijn naar een ander nieuw Frans eikenhouten vat verplaatst, waar deze 7 maanden rijpt op de droesem. Door bâttonage toe te passen (het doorroeren van de wijn zodat de droesem op de bodem omhoogkomt) wordt de wijn complexer gemaakt met smaken van brood/boter.

Terug naar alle wijnen