Cupani – Crianza

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo-druif met 14 maanden houtrijping. Fruitige en complexe smaak. Past bij gegrilde entrecote.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: 14 maanden houtrijping
Extra: 90 points @ Tim Atkin
In conversie naar biologische productie
Alcoholpercentage: 14,5%

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Braam, rozenbottel, kers, zwart fruit, tijm en zwarte peper
Smaak: Fruitig, complex, intens met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Gegrilde patrijs met saus van cacao en pruim
  2. Gegrilde entrecote van de barbecue met gepofte aardappel en kruidenroomkaas
  3. Licht gezouten buikspek uit de oven met geurige pandan-rijst

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 537 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op noordelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met pesticiden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. Er zijn 17.5 hectare druiven aangeplant, waaronder ook de Viura (macabeo) die op dezelfde gaard groeit. De Tempranillo-druiven staan aangeplant sinds 1981 op bijna 7 hectare, stokken zijn dus 41 jaar oud. Hier worden elk jaar 4500 kg druiven geselecteerd waarvan in 2018 2873 flessen zijn gemaakt. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de nabijgelegen Ebro-rivier. De winters kunnen elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna een korte fermentatie plaatsvindt in roestvrij stalen tanks. Hier wordt niet heel veel kleur geëxtraheerd door een korte alcoholische fermentatie. Daarna wordt 70% v.d. wijn naar 225L gebruikte Franse eiken vaten verplaatst. De overige 30% rijpt in 300L nieuw Franse eiken vaten. Malolactische fermentatie vindt plaats in het vat.

Terug naar alle wijnen