Diez Siglos – Fermentado en Barrica

Witte Spaanse wijn van de Verdejo-druif. Hint van hout door 1 jaar houtrijping in nieuwe Franse eiken vaten. Past bij paté van fazant.

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 1 jaar houtrijping in nieuwe Franse eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Vegan gecertificeerd.
91 punten @ Gilbert & Gaillard 2021
95 punten/gouden medaille @ Decanter World Wine Awards

Smaakprofiel
Kleur: Heldergeel
Geur: Mineralen, hooi, aroma’s van gras, venkel en vanille
Smaak: Intens en aanhoudend. Elegant met een gebalanceerde toets van hout

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Hickory gerookte zalmmoot van de Kamado-grill
  2. Sashimi van coquille met limoenzest
  3. Paté van fazant op een toastje van brioche

Achtergrondinformatie
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo.

Naast de gedeelde productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis. De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda. De kleine wijngaard van 1 hectare, genaamd Finca la Coma Alta, ligt vol met kiezels en een ondergrond van zand. De kiezels vangen overdag warmte op en geven ’s avonds restwarmte af zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 48 jaar oud. Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 3100 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een behoudt van frisse zuren in de druiven.

Vinificatie
Druiven worden handmatig geoogst waarna zij een gekoelde persing krijgen met een hele korte schilmaceratie. Fermentatie vindt plaats in nieuw Frans eiken vaten waarna de wijn een jaar in dezelfde vaten rijpt. Hierna volgt de filtratie met keramisch cross-flow (over i.p.v. door het) filter, waarna er wordt gebotteld en de wijn nog een jaar op fles rijpt.

Terug naar alle wijnen