Diez siglos Gran Vino de Rueda Momento

Elegante vegan wijn, intens van smaak en complex van geur.

Druivensamenstelling:
Verdejo: 100%

Specificaties:
Jaargang: 2023
Stijl: droog, 1 jaar houtrijping in nieuwe Franse eiken vaten
Alcoholpercentage: 13.5%
inhoud per fles: 750ML
Extra: Vegan gecertificeerd

Smaakprofiel:
Kleur: heldergeel
Geur: Mineralen, hooi, aroma’s van gras, venkel en vanille
Smaak: Intens en aanhoudend. Elegant met een gebalanceerde toets van hout

Temperatuur:
Minimaal: 8°C
Maximaal: 10°C

Gastronomie:
1. Spaanse ratatouille, gemaakt van gebakken groenten
2. tonijn tartaar met citroen, avocado, en een beetje olijfolie.
3. vegetarische paella met groenten zoals artisjokken, paprika, doperwten en bonen

Achtergrondinformatie:
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo. Naast de gedeelde productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis. De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda. De kleine wijngaard van 1 hectare, genaamd Finca la Coma Alta, ligt vol met kiezels en een ondergrond van zand. De kiezels vangen overdag warmte op en geven ’s avonds restwarmte af zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 48 jaar oud. Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 3100 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een behoudt van frisse zuren in de druiven. 

Vinificatie:
Na 12 uur maceratie van de druiven, het bleeden zonder druk en fermentatie bij verschillende temperaturen, hebben we de complexiteit van aroma’s bereikt die deze wijn uitdrukt. Een unieke blend van 85% roestvrij staal op zijn eigen lies en 15% fermentatie in nieuwe Franse eiken vaten gedurende 7 maanden.

Terug naar alle wijnen