Diez Siglos – Cien x Cien

Witte Spaanse vegan wijn van de Sauvignon Blanc-druif. Aroma’s van citrus en passievrucht. Past bij gebakken escargots.

Diez Siglos Sauvignon

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Vegan gecertifieerd.
Goud @ Gilbert & Gaillard 2021
Brons @ Decanter World Wine Awards 2021

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Aromatisch, citrus, passievrucht, gemaaid gras en mineralen
Smaak: Hoog in intensiteit, gestructureerd, aanhoudend en rond

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Mosselen in witte wijn met lamsoor
  2. Gebakken escargots in kruidenboter
  3. Grote gegrilde gamba’s van de barbecue

Achtergrondinformatie
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo. Naast de gedeelde productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis. De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda.

Wijngaard Matallon is 9 hectare groot en ligt vol met kiezels die overdag warmte opvangen en ’s avonds restwarmte afgeven zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 16 jaar oud. Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 40.000 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een behoudt van frisse zuren in de druiven.

Vinificatie
’s Nachts wordt er mechanisch geoogst waarna een gekoelde pneumatische persing volgt. Schilmaceratie van 10 uur om kleur uit de schillen te onttrekken. Fermentatie vindt plaats in roestvrij stalen tanks op verschillende lage temperaturen. Als laatst volgt de filtratie met keramisch cross-flow (over i.p.v. door het) filter en botteling.

Terug naar alle wijnen