Diez Siglos – Cien x Cien

Witte droge Spaanse wijn van de Verdejo-druif. Smaken van groene appel, onrijpe banaan, rijpe peer en ananas. Past bij oester met haringkuit.

Diez Siglos Verdejo

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Vegan gecertifieerd.
Zilver @ Decanter World Wine Awards 2021
Zilver @ Concours Mondial Bruxelles

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgoud
Geur: Citrus, gemaaid gras, venkel en anijszaad
Smaak: Schoon, groene appel, onrijpe banaan, rijpe peer en ananas

Temperatuur:
Minimaal 9 °C
Maximaal 11 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Oester met haringkuit en citroenzest
  2. Sashimi van zalm
  3. Arroz Nègre: zwarte rijst (door inktvisinkt) met gamba’s en inktvis

Achtergrondinformatie
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo. Naast de gedeelde productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis.

De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda. De 7 verschillende wijngaarden, in totaal 90 hectare, liggen vol met kiezels die overdag warmte opvangen en ’s avonds restwarmte afgeven zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 32 jaar oud.

Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 420.000 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een behoudt van frisse zuren in de druiven.

Vinificatie
’s Nachts wordt er mechanisch geoogst, overdag worden druiven handmatig geplukt. Een gekoelde pneumatische persing volgt waarna een korte schilmaceratie plaatsvind om kleur uit de schillen te onttrekken. Alleen het sap van de eerste persing wordt gefermenteerd. Fermentatie vindt plaats in roestvrij stalen tanks op verschillende temperaturen en rijpt 4 maanden op de droesem. Als laatst volgt de filtratie met keramisch cross-flow (over i.p.v. door het) filter en botteling.

Terug naar alle wijnen