Domaine du Nozay Sancerre – Sauvignon Blanc Loire

Witte Franse biodynamische top Sancerre van de Sauvignon Blanc-druif. Vol en zacht in de mond met een nootachtige toets. Past goed bij Fruits de Mer.

Domaine du Nozay Sancerre - Sauvignon Blanc 2020

Druivensamenstelling
100% Sauvignon Blanc

Specificaties
Jaargang: 2022
Extra: Biologisch
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met wit gouden reflecties.
Geur: Intens fruitig, met aroma’s van passievrucht, mango, citrusvruchten, grapefruit en mandarijn.
Smaak: Deze rijke Sancerre is vol en zacht in de mond, met in de finale een kleine nootachtige toets.

Temperatuur:
Minimaal 7° C
Maximaal: 9° C

Gastronomie
Smaakt bij/ past bij

  1. Kip Jambalaya
  2. Creoolse kippenbouten
  3. Vichyssoise
  4. Paling met romige kruidensaus
  5. Quiche van zalm, courgette, broccoli en tomaat
  6. Mosselen met frites en Belgische mayonaise of yoghurt mayonaise
  7. Zeevruchten

Achtergrondinformatie
Le Nozay is een 17e eeuws klein kasteel, dichtbij het dorp Sainte Gemme-en-Sancerrois, ten noorden van Sancerre. Sinds 1971 is het eigendom van de familie De Benoist. De bijbehorende wijnboerderij is gebouwd op de heuvel naast het kasteel. Het gebied heeft 15 hectaren, het heeft een kalkstenen bodem en is in de jaren ‘70 aangeplant. In 1974 vond de eerste oogst plaats die gevolgd werd door vele succesvolle jaren, beloond door verschillende prijzen en medailles.
Sinds 2014 is Domaine du Nozay gecertificeerd als biologisch landbouwbedrijf. De biodynamische certificering is in uitvoering. De familie heeft om verschillende redenen de biologische landbouw aangenomen: respect voor het milieu, de bodem en de wijngaard. Zij zijn overtuigd van de voordelen van de biologische landbouw waarmee ze het Domaine naar een hoge kwaliteit kunnen brengen. Ze verbouwen het land mechanisch, gebruiken schone meststoffen en natuurlijke producten om de wijnstokken te behandelen tegen ziekten, zoals meeldauw en valse meeldauw. Ze vertrouwen ook op hun kleine weerstation, wat hun helpt beslissen wanneer ze moeten handelen.
Cyril de Benoist is de wijnmaker en is de tweede generatie van het Landgoed. Hij is de neef van Aubert de Villaine (mede-eigenaar van La Romanée Conti) en de broer van Pierre de Benoist (wijnbouwer in Domaine de Villaine in Bouzeron).

Vinificatie
Wanneer de Sauvignon Blanc druiven rijp zijn, worden ze handmatig geoogst.
De druiven worden geperst met een pneumatische pers, wat het voordeel heeft dat de druiven niet ‘geschud’ worden en dus een zeer schone most verkregen wordt. De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks zonder extra gist of onnodige additieven. De wijn wordt pas in het voorjaar gefilterd en gebotteld.

Terug naar alle wijnen