Domaine La Croix Belle – Caringole Chardonnay

Franse Chardonnay met lichte houtlagering. Aroma’s van bloemen, citrusvruchten en kweepeer. Past bij vis en schaaldieren.

Domaine La Croix Belle - Caringole Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100 %

Specificaties
Jaargang 2022
Stijl: Lichte houtlagering
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Goud @ Concours Général Agricole de Paris (2019)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Licht goudgeel
Geur: Intense aroma’s van bloemen, citrusvruchten en kweepeer en tonen van hazelnoot en amandel
Smaak: Zachte aanzet met wit fruit op de achtergrond, goede structuur, subtiel en perfecte balans

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Heerlijke combinatie met vis, schaaldieren en gevogelte in romige sauzen of boter

  1. Gekruide kip uit de oven in romige saus met spinazie en tomaatjes
  2. Gegrilde kreeft met botersaus en groene asperges
  3. Vispalet met remouladesaus en verse toast

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering.

De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Ze worden op traditionele manier geperst en gefermenteerd. De wijn rijpt op de droesem (sur lie), waarvan 5% -10% op nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende 6 tot 9 maanden en de rest op roestvrijstalen tanks. De droesem wordt regelmatig geroerd om com-plexere smaken te ontwikkelen (‘battonage’), daarna licht gefilterd en gebotteld.

Terug naar alle wijnen