Emendis Ull de Llebre

Spaanse rode wijn van de Tempranillo- en Sumoll-druif. 3 maanden houtrijping op gebruikte Franse eiken vaten. Past bij gegrilde kogelbiefstuk.

Emendis de Llebre

Druivensamenstelling
Ull de Llebre (Tempranillo): 75%
Sumoll: 25%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Ull de Llebre is een lokale naam voor Tempranillo & betekent ‘het oog van de haas’. De Sumoll-druif in deze blend is een lokale druif die niet vaak meer voorkomt,in de regio Penedés wordt deze druif nieuw leven ingeblazen.

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Fruitig en intens, viooltjes, framboos, blauwe bessen, kers, moerbei, sleedoorn
Smaak: Fris, rijk en gebalanceerd met zachte tannines

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Gegrilde kogelbiefstuk van Rubia Gallega-rund met patatas bravas & gegrilde groene asperges
  2. Krokant gebakken buikspek, ingewreven met fivespice-kruiden op een krokantje van aardappel
  3. Zacht gegaarde lamsnek in jus van rode wijn en knoflook met tijm & laurier

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Masía Puigmolto is sinds 2006 eigenaar van finca Emendis, een wijnhuis gelegen in de DO Penedès, het gebied tussen Barcelona en Tarragona in. De wijngaarden worden al generaties lang door de familie Vallès bewerkt. Sinds 1186 wordt er in de regio al aan landbouw gedaan, waardoor de familie jarenlange ervaring in de wijnbouw heeft opgedaan. Het wijnhuis heeft in totaal ongeveer 48 hectare aan wijngaarden, de Ull de Llebre & Sumoll-druiven groeien op wijngaarden l’Alzina & Sumoia die in totaal 6,5 hectare groot zijn.

De finca zelf is vernoemd naar Emendis, de eerste vrouw die in de villa woonde. Flos is Latijn voor bloem of bloesem, verwijzend naar de aromatische neus van deze wijn. De wijnmaker is Oscar Barrado. De regio Penedès is gelegen in het noordwesten van Spanje, rijk aan verschillende microklimaten die verschillen per gebied, maar heeft over het algemeen een mediterraan klimaat waar het ‘s zomers mild en warm is, en ’s winters niet al te koud wordt.

De bodem bestaat uit zand en klei en bezit weinig organisch materiaal. De kleibodem zorgt ervoor dat water goed kan worden vastgehouden, ondanks dat het er in de zomer weinig regent. De wijngaarden liggen op heuvels met terrassen, om het land zo efficiënt mogelijk te verbouwen.

Vinificatie
Druiven worden machinaal geoogst, waarna er zacht wordt geperst. Schilmaceratie van 48 uur wordt toegepast om kleur en smaak uit de schillen te onttrekken. De alcoholische fermentatie vindt gekoeld (max 20 °C) plaats in roestvrij stalen tanks, waarna de malolactische fermentatie in dezelfde tanks plaatsvind. Drie maanden rijping op grote gebruikte Franse eiken vaten. Lichte filtratie waarna er wordt gebotteld. Drie maanden flesrijping.

Terug naar alle wijnen