Emendis flos

Spaanse witte blend van de Sauvignon Blanc- en Muscat-druif. Frisse wijn met een rijke, zoete afdronk. Past bij paella met rode Vilanova garnalen.

Emendis flos

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 60%
Muscat: 40%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Citroengeel
Geur: Exotische neus met bloesem van jasmijn, rozen en lelies, perzik, peer en grapefruit. In de afdronk wat kruidigheid in de vorm van pepermunt, tijm en vijgenblad
Smaak: Fris en gebalanceerd met een rijke, zoete afdronk

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Paella met rode Vilanova garnalen, lokale specialiteit
  2. Gall del Penedés: Gebraden haan uit Penedés van het spit
  3. Xató: krulandijvie, kabeljouw, tonijn en ansjovis met een hazelnoot-amandelsaus met nyora-peper en azijn

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Masía Puigmolto is sinds 2006 eigenaar van finca Emendis, een wijnhuis gelegen in de DO Penedès, het gebied tussen Barcelona en Tarragona in. De wijngaarden worden al generaties lang door de familie Vallès bewerkt. Sinds 1186 wordt er in de regio al aan landbouw gedaan, waardoor de familie jarenlange ervaring in de wijnbouw heeft opgedaan. Het wijnhuis heeft in totaal ongeveer 48 hectare aan wijngaarden, de Sauvignon Blanc en Muscat-druiven groeien op wijngaarden Alexandria, Gra Petit & Sovinyoya die in totaal 5,4 hectare groot zijn.

De finca zelf is vernoemd naar Emendis, de eerste vrouw die in de villa woonde. Flos is Latijn voor bloem of bloesem, verwijzend naar de aromatische neus van deze wijn. De wijnmaker is Oscar Barrado. De regio Penedès is gelegen in het noordwesten van Spanje, rijk aan verschillende microklimaten die verschillen per gebied, maar heeft over het algemeen een mediterraan klimaat waar het ‘s zomers mild en warm is, en ’s winters niet al te koud wordt. De bodem bestaat uit zand en klei en bezit weinig organisch materiaal. De kleibodem zorgt ervoor dat water goed kan worden vastgehouden, ondanks dat het er in de zomer weinig regent. De wijngaarden liggen op heuvels met terrassen, om het land zo efficiënt mogelijk te verbouwen.

Vinificatie
De druiven worden machinaal geoogst, waarna zij een zachte persing krijgen. Na deze persing volgt een gekoelde fermentatie, zodat de druiven hun aroma’s en smaken goed behouden. De fermentatie vind plaats in stalen tanks waarna een lichte filtering plaatsvind. Hierna volgt de botteling.

Terug naar alle wijnen