Esteban Martín – Joven

Bekijk deze overheerlijke Spaanse rode wijn van het wijnhuis Esteban Martin.

Druivensamenstelling
Garnacha: 85%
Syrah: 15%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 13.5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Intense, jeugdige rode kleur
Geur: Frisse geur van rood fruit met framboos als boventoon en hints van truffel
Smaak: Vol in de mond, mooie structuur en gebalanceerde zuren

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Heerlijk als aperitief, bij tapas of als begeleider van gerechten met volle smaken

  1. Geroosterd lamsvlees met gevulde paddenstoelen
  2. Kippenbouten uit de oven met tomaat en paprika
  3. Spaanse Riblappen met tijm en Laurier

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
Na de machinale pluk vindt de eerste gisting plaats, gedurende 10 dagen op een temperatuur van 26°C tot 28°C. Daarna volgt de malolactische gisting waarbij appelzuren omgezet worden in melkzuren wat zorgt voor ronde en zachte tonen in de wijn. De wijn rust na de vergisting tot aan de botteling. De Garnacha en Syrah komen van 20 tot 65 jaar oude wijnstokken.

Ozonbehandeling
Esteban maakt gebruik van OZONBEHANDELING: 100% ÖKO
Ozon (O3) wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel en wordt gebruikt om microbiële groei en infectie onder controle te houden. Dit molecuul ontleedt spontaan tot zuurstof bij toediening en het gebruik van geozoniseerd water kan een alternatief zijn voor de bestrijding van ziekteverwekkers in de wijngaard.
Dit sterk oxiderende middel beïnvloedt de vruchtontwikkeling, de activiteit van het cellulaire antioxidantensysteem en de productie van aroma´s door de druivenbessen bij het rijpen. Behandelingen met geozoniseerd water resulteren in een gedeeltelijke controle van de populatie van micro-organismen, vooral met betrekking tot schimmels. Bovendien veroorzaken de behandelingen een lichte vertraging in de technologische rijpheid van druiven, een aanzienlijke toename van de antioxidantcapaciteit en veranderingen in het aromaprofiel van de druiven bij de oogst, met een opeenhoping van monoterpenen. Dit alles om het gebruik van chemicaliën te verminderen.

Terug naar alle wijnen