Droge witte Italiaanse wijn met de Falanghina druif, rijpt 3 maanden in stalen vaten. Past goed bij salade Caprese.
Druivensamenstelling
Falanghina: 100%
Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vintage 2021 Sakura Award Gold
Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Intense bloemige aroma’s met tonen van banaan, tropisch fruit en witte perzik
Smaak: De zachte en gebalanceerde smaak beschrijven de typische eigenschappen van een frisse lichte wijn
Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C
Gastronomie
- Schelpdier zoals gamba’s, kreeft en krab
- Spaghetti met: tonijn, tomatensaus en zwarte olijven
- Salade caprese, tomaat, mozzarella en basilicum
Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare. De naam Roccaleoni komt van de wijngaarden die vernoemd is naar het gebied Rocca dei Leoni in de provincie Benevento waar de gaard ligt. De wijngaard bestaat uit 14 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze wijngaard groeien op vulkanische grond waar veel as en puimsteen in de grond zit. Dit resulteert in een hartige wijn die vol van smaak is maar tegelijkertijd wel licht. De wijnstokken van de Falanghina druif zijn geplant vanaf het jaar 1970. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn maar liefst 111.000 flessen van geproduceerd.
Vinificatie
Bij deze wijn worden de druiven koud gemacereerd. Ook is er spraken van een microfiltratie op een membraam van 0,45 micron. De wijn is gerijpt in stalen vaten voor 3 maanden lang. De druiven woorden geoogst in half september