Spaanse witte wijn van de Verdejo-druif. Mooie, volle rijkheid in de mond. Smaakt goed bij ceviche van heilbot.
Druivensamenstelling
Verdejo: 100%
Specificaties
Jaargang: 2022
Alcoholpercentage: 13%
Stijl: Droog
Extra: Samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Vegan gecertifieerd.
Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met groene reflecties
Geur: Vers gemaaid gras, tropisch fruit en steenfruit als perzik
Smaak: Gebalanceerde zuurgraad met een mooie, volle rijkheid in de mond
Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C
Gastronomie
Smaakt bij/Past bij
- Salade van jonge geitenkaas, avocado en geroosterde walnoot
- Gegrilde groene asperges met rode ui, amandelen en geblakerde courgette
- Ceviche van heilbot met tijgermelk
Achtergrondinformatie
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo.
Naast de eigen productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis. De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda.
Finca la Olma is de naam van de wijngaard waar de meeste van deze Verdejo-druiven groeien, de tweede wijngaard heet La Hormiga. De gaard bestaat uit 32 hectare, ligt op 725 meter boven zeeniveau & ligt vol met kiezels die overdag warmte opvangen en ’s avonds restwarmte afgeven zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 22 jaar oud.
Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 200.000 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een duidelijk behoudt van frisse zuren in de druiven.
Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waarna ze een gekoelde pneumatische persing krijgen. Een korte schilmaceratie volgt om kleur uit de schillen te onttrekken. Fermentatie vindt plaats in roestvrij stalen tanks op verschillende temperaturen, waarna er wordt gefilterd met een keramisch cross-flow-filter. De wijn vloeit hierbij over het filter i.p.v. door het filter, vaste delen zakken daardoor naar de bodem. Hierna wordt er gebotteld.