Fochir – Rosadis Pinot Grigio

Italiaanse droge rosé van de Pinot Grigio-druif. Frisse smaak. Past goed bij spaghetti met garnalen.

Fochir Pinot Grigio Rosadis

Druivensamenstelling
Pinot Grigio: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Soort: Rosé
Stijl: Droog
Extra: Bekroond met ‘Ecofriendly Company’, door o.a. gebruik van recyclebare producten, lichtgewicht flessen en energieproductie door zonnepanelen

Smaakprofiel
Kleur: Zalmroze
Geur: Witte bloesem als acacia en jasmijn, grapefruit, abrikoos, peer en tropisch fruit: ananas en lychee met een lichte kruidigheid
Smaak: Fris maar zacht en gebalanceerd. Structuur en body door de korte schilmaceratie

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Spaghetti met garnalen, knoflook en zongedroogde tomaten
  2. Tartaar van tonijn met avocado, limoenzest en sesamolie
  3. Zwarte risotto met inktvis(inkt), zeeduivel en mosselen

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare in Friuli, noordoost Italië, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Pinot Grigio-druiven komen van wijngaarden Camino & Spilimbergo, waar ze op 60 hectare staan aangeplant. De gaarden zijn door omringende bergen beschermd tegen de koude wind uit het noorden. Daarnaast zorgt de nabijheid van de Adriatische zee voor warme zeewind.

De stokken zijn 11 jaar oud en groeien op een alluviale (rivierslib/klei) bodem met een kiezeloppervlak. De kiezels houden ’s nachts restwarmte vast waardoor de druiven ook ’s nachts doorrijpen. In totaal zijn er 10000 flessen Rosadis geproduceerd. Rosadis betekent ‘dauw’ in oud-Friulaans, wat refereert aan het nachtelijk oogsten van deze druiven. Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”, door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat een stuk duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst waarna zij een zachte persing ondergaan. Tijdens deze persing wordt de tank ontdaan van zuurstof, zodat dit het druivensap niet kan beïnvloeden. Een korte schilmaceratie van 24 uur zorgt voor structuur en body en geeft daarnaast een zeer lichte zalmroze kleur aan deze blush rosé. Hierna volgt een alcoholische fermentatie van 7 dagen in roestvrij stalen tanks, waardoor de fruitige smaken van de Pinot Grigio-druiven zo veel mogelijk worden behouden.

Terug naar alle wijnen