Forchir – Glére Traminer Aromatico

Jonge Italiaanse witte wijn van de Traminer Aromatico druif (ook bekend als gewürtztraminer) Intense aroma’s onder andere rozen geur. Past goed bij rijsttafels.

Forchir Glére

Druivensamenstelling
Traminer Aromatico: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Mooie diepe strogele kleur
Geur: Rijk aan geuren en intense aroma’s, variërend van roos tot aalbesblad
Smaak: Aromatisch, fruitig en kruidig.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Groene gnocchi met gerookte ricotta
  2. Peer met gorgonzola en walnoten
  3. Tonno e peperoni grigliati (Tonijn van de grill met paprika)
  4. Rijsttafels met pittige of kruidige gerechten

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare in Friuli, noordoost Italië, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Traminer Aromatico komt van de wijngaard Camino al Tagliamento gelegen in Barbeano; 120 ha groot met 20 jaar oude wijnstokken. De gaarden zijn door omringende bergen beschermd tegen de koude wind uit het noorden. Daarnaast zorgt de nabijheid van de Adriatische zee voor warme zeewind. De kiezels houden ’s nachts restwarmte vast waardoor de druiven ook ’s nachts doorrijpen. Een vruchtbare klei/steenachtige bodem. Forchir is bekroond met het “Ecofriendly Company”, door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat een stuk duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
Druiven worden ‘snachts machinaal geoogst (augustus en september). Lage opbrengsten per hectare om kwaliteitswijnen te produceren, uitstekende mineraliteit dankzij de grondsoort, geen houtrijping. Zachte persing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur van 18 °C zonder toegevoegde sulfieten tijdens het vinificatie proces. Korte maceratie op de schil (24u), rijping op staal.

Terug naar alle wijnen