Forchir – JOY Prosecco DOC rosé Brut Spumante

Italiaanse mousserende Prosecco van de Glera en Pinot Noir- druif. Zachte mousse met zoete tonen. Smaakt goed bij gegratineerde oesters.

Forchir JOY Prosecco DOC rosé Brut Spumante

Druivensamenstelling
Glera: 85%
Pinot Nero (Pinot Noir): 15%

Specificaties
Soort: Mousserend
Stijl: Prosecco DOC Brut
Extra: Gold medal @ Concours Mondiale (Bruxelles)
First prize @ Filari di Bolle (Casarsa)

Smaakprofiel
Kleur: Zalmroze
Geur: Rode bes, cranberry, blauwe regen, rozenbottel, citroengras, aardbeien, mineralen (steen)
Smaak: Zachte mousse met iets zoete tonen, limoenschil, citroen, witte perzik, aardbei, framboos, mineraliteit & medium lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Tataki van zalm met gegrilde groene asperges in een ponzu-dressing
  2. Gegratineerde oesters
  3. Italiaanse pizza ‘Nduja (smeerbare varkensworst)

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Glera- en Pinot Noir-druiven komen van wijngaard Camino al Tagliamento; bij elkaar 58 hectare (50 hectare Glera, 8 hectare Pinot Nero) waarbij de stokken 15 à 16 jaar oud zijn en groeien op een alluviale (slib) kiezelbodem. Dit resulteert in minerale tonen.

Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”. Dit doordat ze zo ecologisch mogelijk willen werken door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat uiteraard weer duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waardoor de druiven koel blijven. Pinot Nero-druiven krijgen eerst een korte schilweking om kleur uit de schillen te onttrekken, waarna de alle druiven in een zuurstofvrije tank zacht worden geperst en fermenteren. Tweede fermentatie in een druktank (autoclave) om de subtiele mousse te laten ontstaan. Er wordt gefilterd met een afgeleide van klei en een klaring met cryo-decantation (stikstof). Door dit laatste blijft de kwaliteit hoog.

Terug naar alle wijnen