Franco Conterno Barbera d’Asti ‘Cascina Sciulun’

Rode Italiaanse superiore wijn van de Barbera druif. 4 maanden rijping op tank, waarne 12 maanden op Slavonisch eiken. Past goed bij wildpaté.

Franco Conterno Barbera d’Asti ‘Cascina Sciulun’

Druivensamenstelling
Barbera: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Superiore 2020
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Wijn rijpt 4 maanden op tank, waarna 12 maanden lang op Slavonisch eiken, 8 maanden langere houtrijping dan geëst voor de kwalificatie ‘Superiore’

Smaakprofiel
Kleur: Mediumpaars
Geur: Rood en zwart fruit, rijpe kers, pruim en braam en een hint van kruiden
Smaak: Kers, pruim, zoethout, gedroogde kruiden, licht zwarte peper en getoast hout. Frisse zuren, fijne tannines, kruidige lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Ossobuco alla Milanese: gestoofde kalfsschenkel in rode wijn, champignons en tomaten
  2. Gegratineerde portobello met Parmigiano Reggiano en bieslook
  3. Wildpaté

Achtergrondinformatie
De Conterno-familie is een van de meest toonaangevende wijnmaak-families van de appelatie Barolo DOCG. Franco Conterno, zoon van de oprichter en wijnmaker, runt sinds 1995 het wijnhuis vanuit ‘Cascina Sciulun’ in het hart van de Langhe, rond het dorpje Bussia di Monforte d’Alba. Deze historische boerderij werd gebouwd volgens Piemontese architectonische traditie.

Tegenwoordig wordt de boerderij ook gebruikt als bed & breakfast. In de afgelopen jaren zijn Franco’s zonen (Daniele & Andrea) toegetreden tot het bedrijf en is de wijngaard uitgebreid naar 28 hectare. Hier vallen ook de wijngaarden in Monforte d’Alba, Barolo, Novello en Madonna di Como onder, waar de druiven voor deze Barbera vandaan komen. Het terroir bestaat uit zand, slib en klei, waarbij de wijngaarden op de perfecte zuid/zuidwestelijke richting liggen zodat de ranken warm en zonovergoten blijven. De hoge heuvels beschermen de wijngaarden tegen storm en kou terwijl de wind de wijngaarden droog houdt.

Vinificatie
Eind september worden de druiven geoogst. Tijdens de oogst vindt er in de wijngaard meteen een handmatige selectie plaats. Aangekomen op de wijnmakerij vindt de maceratie en daarna 9-12 dagen fermentatie met dagelijkse bâttonage plaats in RVS tanks. Na de fermentatie rijpt de wijn 4 maanden op RVS en wordt deze een aantal keren gewisseld van tank. Hierna rijpt de wijn voor 12 maanden in 225 liter barriques van Slavonisch eikenhout (eikenhout van het drielandenpunt van Servië, Kroatië en Bosnië). Na de rijping wordt de wijn gebotteld en rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden op fles.

Terug naar alle wijnen