Franco Conterno Barolo ‘Panerole’

Rode Italiaanse wijn met een volle en krachtige smaak door 43 maanden rijping, waarvan 30 op hout. Smaakt goed bij Brasato a Barolo.

Franco Conterno Barolo Panerole

Druivensamenstelling
Nebbiolo Minchet: 50%
Nebbiolo Lampia: 50%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Minimaal 43 maanden rijping waarvan 30 op hout
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Panerole is de naam van de ‘Cru’ in het dorp Novello waar de Nebbiolo-druiven groeien

Smaakprofiel
Kleur: Granaat met rand van licht granaat
Geur: Zwart fruit met o.a. bessen, kersen, viooltjes, chocola, zwarte peper, aarde, teer en leer
Smaak: Vol en krachtig met aangenaam intense tannines die zorgen voor structuur en frisheid. Lange, complexe afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Brasato al Barolo: Italiaans stoofvlees gestoofd in Barolo-wijn
  2. Agnolotti del Plin: Piedmontese ravioli met kalf of konijn
  3. Gegrilde bistecca (biefstuk) met rozemarijn en gabakken knoflook-aardappeltjes

Achtergrondinformatie
De Conterno-familie is een van de meest toonaangevende wijnmaak-families van de appelatie Barolo DOCG. Franco Conterno, zoon van de oprichter en wijnmaker, runt sinds 1995 het wijnhuis vanuit boerderij ‘Cascina Sciulun’ in het hart van de Langhe. Dit ligt in het dorpje Monforte d’Alba dat behoort tot één van de 11 Barolo communes.

De historische boerderij werd gebouwd volgens Piemontese architectonische traditie. Tegenwoordig wordt de boerderij ook gebruikt als bed & breakfast. In de afgelopen jaren zijn Franco’s zonen (Daniele & Andrea) toegetreden tot het bedrijf en is de wijngaard uitgebreid naar 28 hectare. Hier valt ook Cru ‘Panerole’ rond het dorp Novello onder, waar de 6000 kg per hectare Nebbiolo druiven voor deze Barolo vandaan komen. Het terroir bestaat uit rijke klei, waarbij de wijngaarden op de perfecte zuidwestelijke richting liggen zodat de ranken warm en zonovergoten blijven. De hoge heuvels beschermen de wijngaarden tegen storm en kou terwijl de wind de wijngaarden droog blaast.

Vinificatie
Midden oktober worden de druiven handmatig geoogst. Tijdens de oogst vindt er in de wijngaard meteen een handmatige selectie plaats. Aangekomen op de wijnmakerij vindt de maceratie en daarna 12 dagen fermentatie met dagelijkse bâttonage plaats in RVS tanks. Na de fermentatie rijpt de wijn 1-3 maanden op RVS en wordt deze een aantal keren gewisseld van tank. Hierna rijpt de wijn voor 30 maanden in 225 liter barriques van Slavonisch eikenhout (eikenhout van het drielandenpunt van Servië, Kroatië en Bosnië). Na de rijping wordt de wijn gebotteld en rijpt de wijn nog 12 maanden op fles voordat deze wordt verkocht.

Terug naar alle wijnen