Gaialuna – rosé

Droge frisse Italiaanse rosé van de druiven Merlot en Refosco. Smaakt goed bij Sarde in saor.

Druivensamenstelling
Merlot: 100%
Refosco: 40%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel

Kleur: Lichtroze

Geur: Tonen van rode bessen, granaatappel & wilde rozenSmaak: Gebalanceerd, harmonieus en elegant met een mooie frisheid

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Sarde in saor: typisch Venetiaans voorgerecht met gebakken sardientjes, zoetzure uien, rozijnen en pijnboompitten
  2. Risotto met gebakken witte asperges, citroen en kervel
  3. Gegrilde kwartel met rozemarijn en rode druiven

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave, in het noordoosten van Italië. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind. Deze wind zorgt er wel voor dat de luchtvochtigheid (veroorzaakt door steeds onregelmatigere regenval) wordt verlaagd. Klimaatverandering speelt al echt een rol, regen valt op onvoorspelbare momenten, waardoor elke jaargang anders kan zijn. Samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan de Merlot en Refosco op 0,3 hectare groeien. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De bodem op de gaarden varieert van leem tot klei en kalk. De stokken van de Merlot zijn 10 jaar oud, die van de Refosco 15 jaar. Wijnmaker is Allesandro Zoni.

Vinificatie
Druiven worden handmatig geplukt waarna een zachte persing plaats vind. Fermentatie gebeurt op een constante temperatuur van 16 °C, om de karakteristieken van de twee verschillende druiven naar voren te laten komen. Dit alles vind plaats in roestvrij stalen tanks, waar de wijn daarna drie maanden in rijpt. Hierna wordt de wijn gefilterd en gebotteld.

Terug naar alle wijnen