Guadianeja – Airén Encascado

Spaanse witte wijn van de Airén-druif. Aroma’s van groene appel, anijs en venkel. Past bij paella mixta.

Guadianeja Airén Encascado

Druivensamenstelling
Airén: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog – Encascado
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra: Encascado betekent dat de most met de schillen het fermentatieproces in gaan, wat al meer dan 100 jaar volgens traditie in La Mancha wordt gedaan.

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Groene appel, anijs en venkel en een mineraliteit
Smaak: Frisse zuurgraad, concentratie, gebalanceerd, elegante tannines met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Paella mixta: rijstgerecht met konijn en vis
  2. Rosbief van hoender met gekonfijte venkel
  3. Tonijntartaar met een krokantje van Manchego

Achtergrondinformatie
Vinícola de Castilla is gelegen in het grootste wijngebied van Spanje, de D.O.P. La Mancha. Hier hebben zij een perceel genaamd Paraje Alto Hungrao waar 5 hectare Airén-druiven aangeplant zijn. Deze druifsoort wordt vaak gebruikt in blends, maar wijnmakers Pepe Hidalgo & Roberto Laguna hebben hier een mono-cépage van gemaakt.

De stokken zijn 60 jaar oud en staan op een kalkstenen bodem op grote hoogte aangeplant. Door deze hoogte behoudt de druif zijn frisheid. Het gebied huisvest rode aarde en miocene sedimenten, wat in combinatie met de kalkstenen bodem zorgt voor een prachtige mineraliteit. Daarnaast zorgen natuurgebieden als Lagunas de Ruidera voor beschutting. Door het gebied stroomt de rivier Guadiana, die zorgt voor verkoeling en reflectie van de zon richting het wijngebied. De naam van de wijn is dan ook een afgeleide van deze rivier. De rivier stroomt soms ondergronds, waardoor een ondergronds irrigatiesysteem ontstaat waar de stokken veel profijt van hebben. In La Mancha wordt al meer dan een eeuw gewerkt met het ‘Encascado’-proces. Hiermee worden de schillen samen met de most gefermenteerd, waardoor er een vollere wijn ontstaat. In totaal 9000 flessen productie.

Vinificatie
Oogst vind handmatig plaats waarna er zowel via zwaartekracht als een zachte persing sap wordt onttrokken. Fermentatie vind plaats samen met de schillen in roestvrij stalen tanks op gecontroleerde temperatuur. Filtratie vind plaats in drie keer: medium filtratie vlak na de klaring, een fijne filtratie volgt waarna een steriliserende filtratie plaatsvind. Hierna volgt de botteling.

Terug naar alle wijnen