Guadianeja – Tempranillo

Rode Spaanse wijn met een volle en fruitige smaak van de Tempranillo-druif. 6 maanden houtrijping. Smaakt bij wildstoof van everzwijn.

Guadianeja Tempranillo Paraje Alto Hungrao

Druivensamenstelling
Tempranillo 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Gouden medaille @ Berliner Wine Trophy 2022

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood
Geur: Rode kers, framboos en pruim, kokosnoot, vanille, leer, bosgrond
Smaak: Zijdezachte tannines, gebalanceerde aciditeit, vol, fruitig, complex met meerdere lagen

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Wildstoof van everzwijn met gepofte aardappel met kruidenboter
  2. Picanha van de barbecue met groene asperges en gerookte knoflook
  3. Jamón de Bellota met geroosterde hazelnoten en een drupje van virgin olijfolie

Achtergrondinformatie
Vinícola de Castilla is gelegen in het grootste wijngebied van Spanje, de D.O.P. La Mancha. Hier hebben zij een perceel genaamd Paraje Alto Hungrao, waar 5 hectare Tempranillo-druiven aangeplant staan. W
Wijnmakers Pepe Hidalgo & Roberto Laguna hebben 20000 flessen Guadianeja Tempranillo geproduceerd. De stokken zijn 60 jaar oud & staan op een kalkstenen bodem op grote hoogte aangeplant. Door deze hoogte behoudt de druif de frisse tonen. Het gebied huisvest rode aarde en miocene sedimenten. De miocene sedimenten zijn miljoenen jaren oud. In combinatie met de kalkstenen bodem zorgt voor een prachtige mineraliteit. Daarnaast zorgen natuurgebieden als Lagunas de Ruidera voor beschutting. Door het gebied stroomt de rivier Guadiana, die zorgt voor verkoeling en reflectie van de zon richting het wijngebied. De naam van de wijn is dan ook een afgeleide van deze rivier. Doordat de rivier soms ondergronds stroomt, wordt zo een ondergronds irrigatiesysteem gecreëerd waardoor de wijnstokken erg goed zijn voorzien van water.

Vinificatie
Oogst vind handmatig plaats waarna er zowel via zwaartekracht als een zachte persing sap wordt onttrokken. Fermentatie vind in roestvrij stalen tanks op gecontroleerde temperatuur. Na fermentatie vind malolactische fermentatie plaats om het mondgevoel en complexiteit te verbeteren. Wat volgt is rijping op Frans & Amerikaans eiken., 6 maanden lang. Filtratie vind plaats in drie keer: medium filtratie vlak na de klaring, een fijne filtratie volgt waarna een steriliserende filtratie plaatsvind. Hierna volgt de botteling.

Terug naar alle wijnen